P0401 code, lost power ever since - Chevy and GMC Duramax Diesel Forum
911 Problems Forum Truck won't start or drive? Post here!

DuramaxForum.com is the premier Chevy and GMC Duramax Diesel Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 04-05-2008, 01:26 PM   eBay Motors  #1 (permalink)
Member
 
Join Date: Apr 2008
Location: Silverhill Alabama
Posts: 40
P0401 code, lost power ever since

I am knew to the forum and i was hoping you guys could help me out. I have a 06 lbz with the bully dog triple dog and was pulling my camper back home when my engine light came on. I did not have my out look monitor because it had a glitch in the screen and had to be sent back to bully dog(which took for ever) I did not realize the program was set on extreme. The tail pipe started rattling and blowing black smoke when i gave it throttle. When i got home i cleared the p0409 code and ever since the truck is lacking the power it once had. The engine light has not come on again but even my wife can tell the diffrence when she rides in it. What should i do, the truck has 39,000 miles on it. What should i check first?

Last edited by aaronlbz; 04-05-2008 at 05:31 PM.
aaronlbz is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 04-06-2008, 09:33 AM   eBay Motors  #2 (permalink)
Junior Member
 
knockout's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Posts: 60
P0409 Exhaust Gas Recirculation Sensor “A” Circuit
Check your egr conections or replace it.
__________________
2006 HD Crew Cab Duramax LBZ
4" Exhaust, air cleaner, Chip/pda and intercooler
BANKS POWERED!!!!!!!
knockout is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 04-06-2008, 09:42 AM   eBay Motors  #3 (permalink)
Junior Member
 
knockout's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Posts: 60
Your title says 401 and in your typing it says 409. Both deal with the egr valve!
P0401 Exhaust Gas Recirculation Flow Insufficient Detected
__________________
2006 HD Crew Cab Duramax LBZ
4" Exhaust, air cleaner, Chip/pda and intercooler
BANKS POWERED!!!!!!!
knockout is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 04-06-2008, 10:11 AM   eBay Motors  #4 (permalink)
Member
 
Join Date: Apr 2008
Location: Silverhill Alabama
Posts: 40
Sorry for the typo, it is the po401 code. Could the egr valve be the cause of the power loss? The engine light has not come on again but ever since it just has not had that umph that it used to have when you eased into the pedal
__________________
06 Crew Cab 4x4 Duramax LBZ
PPE Standard
Transgo Shift Kit
AFE Stage 2 Air Intake
:rockin
aaronlbz is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 04-06-2008, 11:11 AM   eBay Motors  #5 (permalink)
Super Moderator
Lifetime Supporting Member
 
BigRedChevy's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Location: Greenville, KY
Posts: 6,007
That code should not cause any power loss. Most of us get it with a aftermarket turbo back exhaust.
__________________
KYLE

:rockin2010 Camaro SS LS3 426 HP:rockin
BigRedChevy is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 04-06-2008, 11:46 AM   eBay Motors  #6 (permalink)
Yep!
 
deeretracks's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Location: Riverton,Kansas
Posts: 4,901
You might check and see if you have a lose turbo boot.
__________________
Craig

01 Dmax CC, SB, 2wd
"All tyranny needs to gain a foothold is for people of good conscience to remain silent". - Thomas Jefferson
Quote:
Originally Posted by Duraskank View Post
So basically this is the only time I'm allowed to call you a giant douchebag pickle smoocher without getting an infraction.


2012 Duramax Forum Best Troll Award Winner for Promoting Jmaz to Admin

deeretracks is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 04-06-2008, 12:14 PM   eBay Motors  #7 (permalink)
Member
 
Join Date: Apr 2008
Location: Silverhill Alabama
Posts: 40
I Checked the turbo boots and every thing was fine as far as i could tell. I hope my egts did not get to high and damage my turbo.
__________________
06 Crew Cab 4x4 Duramax LBZ
PPE Standard
Transgo Shift Kit
AFE Stage 2 Air Intake
:rockin
aaronlbz is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 04-06-2008, 12:40 PM   eBay Motors  #8 (permalink)
DF Sponsors
 
IdahoRob's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 2,321
Put it back to stock and see if you have smoke and power loss. Most likely the tuner not playing nice.

Also as stated check boost. You may have a boost leak that is not noticeable with the eye. Is the out look monitor you're only gauges?
__________________
2007 LBZ tow rig/Daily driver, stock engine 11.70 @ 115mph on #2, 677 HP, MPI Twins
23.5 MPG Diesel Power Challenge 2008
2002 LB7 Max'd Out 9.71@141+MPH on #2 fuel only, MPI Twins


EFI Live, Suncoast Dealer, Dmax Hotrod Parts
Adrenaline Truck Performance 208.484.3670
IdahoRob is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 04-06-2008, 12:52 PM   eBay Motors  #9 (permalink)
Member
 
Join Date: Apr 2008
Location: Silverhill Alabama
Posts: 40
Yes the outlook monitor is all i have for gauges. It only did the smoking and rattling noise the one time and that was when i was pulling my camper. That was about three weeks ago but the power has been slack ever since. Since then i put the afe stage II intake hoping that would bring it back to life and that did nothing. I will try to unhook the programer and see what happens. I just hope i did not get the egts to high and damage the turbo.
__________________
06 Crew Cab 4x4 Duramax LBZ
PPE Standard
Transgo Shift Kit
AFE Stage 2 Air Intake
:rockin
aaronlbz is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Old 04-06-2008, 01:32 PM   eBay Motors  #10 (permalink)
DF Sponsors
 
IdahoRob's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 2,321
Try cleaning the MAF with MAF cleaner. Sometimes there will be a mpg and power loss from a dirty MAF. Cleaner is only 5.00 from a autoparts store and is a easy thing to do.

Worth a try. Don't think it the 0401 is your problem either, sound like something else.
__________________
2007 LBZ tow rig/Daily driver, stock engine 11.70 @ 115mph on #2, 677 HP, MPI Twins
23.5 MPG Diesel Power Challenge 2008
2002 LB7 Max'd Out 9.71@141+MPH on #2 fuel only, MPI Twins


EFI Live, Suncoast Dealer, Dmax Hotrod Parts
Adrenaline Truck Performance 208.484.3670
IdahoRob is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply


Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Chevy and GMC Duramax Diesel Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On



All times are GMT -7. The time now is 06:40 PM.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.3.2