Chevy and GMC Duramax Diesel Forum banner

Sprawdź okablowanie przyczepy

135K views 59 replies 32 participants last post by  Ron Nielson  
#1 ·
Cześć, ludzie,

Właśnie jechaliśmy z Indianapolis do Moab w stanie Utah, holując przyczepę o masie 2700 z pojazdem o masie 5000. Przez góry Kolorado. Jestem prawie pewien, że nie przesadzam, mówiąc, że ostrzeżenie "sprawdź okablowanie przyczepy" wyświetlało się setki razy, jeśli nie ponad tysiąc. Powiedzenie, że jestem wkurzony, to ogromne niedopowiedzenie. To ostrzeżenie ("sprawdź okablowanie przyczepy") wyświetlało się, a następnie komunikat "przyczepa podłączona" pojawiał się generalnie natychmiast (czasami po kilku sekundach). Mogło to być losowe lub mogło się zdarzyć szybko kilkanaście lub więcej razy.

Ciężarówka to 2015 3500 Duramax. Kupiliśmy ją nową na początku tego roku. W maju odbyliśmy jeszcze jedną podróż tą ciężarówką i przyczepą i mieliśmy podobne problemy, chociaż było to dopiero pod koniec podróży i tylko kilka razy.

W tej podróży zaczęło się to dopiero po około 3 godzinach naszej podróży. Zatrzymaliśmy się po około 5 godzinach. Zmieniłem masę (nowa końcówka przewodu i upewniłem się, że jest dobry kontakt z ramą przyczepy). Sprawdziłem również mocowanie złącza po stronie ciężarówki do wiązki. Na przyczepie sprawdziłem całe okablowanie, które nie znajdowało się w przewodzie przyczepy. Sprawdziłem również wszystkie zakończenia na złączu elektrycznym. Nie mogłem rozwiązać problemu.

Następnie zabraliśmy go do dealera w Kolumbii w stanie Missouri. Byli wspaniali, jeśli chodzi o przyjęcie nas i poproszenie technika diesla z doświadczeniem w przyczepach o przyjrzenie się. Nie mógł nic znaleźć. Polecił wymianę wtyczki w przyczepie; ale nie mógł dostrzec niczego złego w tej, którą mieliśmy. (Próbowałem kupić wtyczkę od dealera; ale nie mieli żadnej na stanie.)

Jechaliśmy dalej. Problem pogarszał się, a potem poprawiał, a potem znowu pogarszał w ciągu pierwszego dnia.

Wstając w sobotę rano (drugiego dnia) i kontynuując naszą podróż, jechaliśmy przez prawie 3 godziny tylko z jednym ostrzeżeniem. Następnie w ciągu następnych 2 godzin pojawiły się 3 komunikaty. A potem w Denver ostrzeżenia zaczęły się ponownie... bardzo irytujące. W połowie drogi w górę zjechaliśmy na parkingu i zmieniłem złącze po stronie przyczepy. Nie mogłem znaleźć wtyczki zalecanej przez GM; ale znalazłem nową wtyczkę na rynku wtórnym w O'Reilly. Nie zrobiło to absolutnie żadnej różnicy. Wtyczka miała znacznie ciaśniejsze dopasowanie; ale jej wydajność się nie zmieniła.

W kilku różnych sytuacjach wyciągnąłem zawleczkę wyłącznika awaryjnego i ponownie ją włożyłem. System wydawał się w porządku przez krótki czas. Nie jestem pewien, jaką różnicę by to zrobiło.

Przyczepa ma dwa lata. Sprawdziłem hamulce tuż przed tą podróżą. Magnesy wyglądają dobrze, a połączenia przewodów wyglądają dobrze. Holowaliśmy tę samą przyczepę z 2011 HD 3500 w trzech długich podróżach bez problemów z łącznością.

Nie wiem, co z tym zrobić... Zabiorę go do lokalnego dealera, aby uzyskać kolejną opinię. Powiedziano mi, że dla tych ostrzeżeń nie są rejestrowane żadne dane, więc nie ma możliwości sprawdzenia błędu, chyba że jest on na żywo.

Co muszę zrobić, aby odłączyć zintegrowany kontroler i zainstalować aftermarket? Chciałbym wyeliminować złącze po stronie ciężarówki i wiązkę... tylko nie jestem pewien, jak to zrobić.

Wszelkie przemyślenia będą mile widziane.

Jeff

#3 ·
To wtyczka przyczepy. Przytrafia mi się to cały czas. Spróbuj przetrzeć ją drucianą szczotką, aby trochę oczyścić styki.

#4 ·
Jeff

O czym myślisz?? Masz NOWĄ CIĘŻARÓWKĘ NA PEŁNEJ GWARANCJI!!! Zanieś ją z powrotem do dealera i powiedz im, żeby ją naprawili. Zabierz ze sobą przyczepę, aby nie mieli wymówki, że nie mogą znaleźć błędu, gdy jest podłączona do TWOJEJ PRZYCZEPY.

Jasne, możesz to zrobić sam, ale po co? Spraw, aby ITBC działało poprawnie teraz, a będziesz zadowolony, że to zrobiłeś.

• Like
Reactions: sambor and Jasong
#44 ·
Jeff Co myślisz?? Masz NOWĄ CIĘŻARÓWKĘ OBJĘTĄ PEŁNĄ GWARANCJĄ!!! Zanieś ją z powrotem do dealera i powiedz im, żeby ją naprawili. Zabierz ze sobą przyczepę, żeby nie mieli wymówki, że nie mogą znaleźć błędu, gdy jest podłączona do TWOJEJ PRZYCZEPY. Jasne, możesz to zrobić sam, ale po co? Doprowadź ITBC do prawidłowego działania teraz, a będziesz zadowolony, że to zrobiłeś.
Moje przypuszczenie: Dealer ciężarówek powie, że to przyczepa, a dealer przyczep powie, że to ciężarówka.

#5 ·
Powiedzą mu, żeby naprawił wtyczkę do przyczepy, albo słodycze nie mogły zostać odtworzone na bilecie. To byłaby strata czasu

#6 ·
Wyczyściłem wtyczki po obu stronach i sprawdziłem przewody pod kątem przerw, ale nigdy nic złego nie znalazłem. Jest tak wiele wątków na ten temat, że wierzę, że ITBC jest wadliwy. Tak, niektórzy z was nigdy nie mają z tym problemu, ale z drugiej strony prawdopodobnie nie ciągniecie przyczepy 400 mil dziennie, siedem dni w tygodniu.

#7 ·
126 364 zakupiono 18.11.14. Dostaję to od czasu do czasu, ale to wtyczka przyczepy, w przeciwnym razie robiłoby to bardziej konsekwentnie na wszystkich przyczepach

#9 ·
Tak, a także sprzęt użytkowy. Otrzymałem tę wiadomość tylko na może 4-5 z prawdopodobnie 30 lub więcej przyczep, które ciągnąłem. Zawsze zrzucałem to na wspaniałych elektryków z Forest River. Miałem 4 bezpieczniki itbc, które się przepaliły i teraz noszę ich sporo ze sobą, ponieważ mikro j-case można kupić tylko u dealera

#10 ·
Nie wiem, czy to rozwiąże Twój problem, ale na pewno rozwiązało mój.

Miałem do czynienia z narastającymi problemami z ostrzeżeniem o okablowaniu przyczepy. Zaczęło się raz na ruski rok, a ostatnio prawie nieprzerwanie i doprowadzało mnie do szału. Dzięki Bogu pracuję w szpitalu, bo dzwonienie doprowadziłoby mnie do szału. Przeszedłem przez wszystko po stronie złącza, przełożyłem kilka przewodów, naprawiłem główną masę przyczepy z akumulatora (przechodziła przez cienki kawałek metalu zamiast przez ramę), usunąłem wyłącznik bezpieczeństwa z mieszanki, aby upewnić się, że nie powoduje problemów i absolutnie nic nie rozwiązało problemu. Postanowiłem przejść do samych osi. Pamiętaj, że moja ciężarówka jest fabrycznie nowa, a przyczepa również jest prawie fabrycznie nowa. Pierwsze dwie osie po stronie pasażera na mojej przyczepie do przewozu zabawek były pokryte smarem, przepełnione w fabryce. Poświęciłem czas na ich czyszczenie. Tylna strona pasażera stała się interesująca. Jak tylko zdjąłem bęben, magnes upadł na ziemię. Klips, który go trzyma, zaginął/nie ma go lub nigdy nie został zainstalowany. Okablowanie również nie było zatrzaśnięte klipsami do ramienia. Wydawało się, że okablowanie dotarło do bębna hamulcowego i stopiło/skręciło go, powodując zwarcie w systemie. Jak tylko pociągnąłem za przewody, ciężarówka powiedziała "przyczepa podłączona". Przeciąłem przewody, wyjąłem je z obudowy i wyjąłem magnes. Planuję jutro zejść do warsztatu przyczep i kupić nowy magnes, ale 15 mil, które przejechałem na przyczepie od czasu przecięcia przewodu, miałem 0 problemów. Załączam zdjęcie magnesu i okablowania.

Chociaż przyczepa jest nadal objęta gwarancją fabryczną i wiem, że mogłem ją objąć, kosztowało mnie to tylko czas i cenę nowego magnesu. Dodatkowo mam satysfakcję, że wiem, że to naprawiłem, a jest kwiecień i prawie każdy warsztat przyczep jest oddalony o co najmniej 1 miesiąc, jeśli za to płacę, a dłużej, jeśli płaci fabryka.

Attachments

#43 ·
Nie wiem, czy to rozwiąże Twój problem, ale na pewno rozwiązało mój.

Miałem narastające problemy z ostrzeżeniem o okablowaniu przyczepy. Zaczęło się od czasu do czasu, a ostatnio prawie ciągle i doprowadzało mnie do szału. Dzięki Bogu pracuję w szpitalu, bo dzwonienie doprowadziłoby mnie do szału. Przeszedłem przez wszystko po stronie złącza, przełożyłem kilka przewodów, naprawiłem główną masę przyczepy z akumulatora (przechodziła przez cienki kawałek metalu zamiast ramy), usunąłem wyłącznik awaryjny z mieszanki, aby upewnić się, że nie powoduje problemów i absolutnie nic nie rozwiązało problemu. Postanowiłem przejść do samych osi. Pamiętaj, że moja ciężarówka jest fabrycznie nowa, a przyczepa również prawie nowa. Pierwsze dwie osie po stronie pasażera na mojej przyczepie do przewozu zabawek były pokryte smarem, przepełnione w fabryce. Poświęciłem czas na ich czyszczenie. Tylna strona pasażera była tam, gdzie zrobiło się ciekawie. Jak tylko zdjąłem bęben, magnes upadł na ziemię. Klips, który go trzyma, brakuje/nie ma go lub nigdy nie został zainstalowany. Okablowanie również nie było zatrzaśnięte klipsami do ramienia. Wyglądało na to, że okablowanie dotarło do bębna hamulcowego i stopiło/skręciło go, powodując zwarcie w systemie. Jak tylko pociągnąłem za przewody, ciężarówka powiedziała "przyczepa podłączona" Odciąłem przewody, wyjąłem je z obudowy i wyjąłem magnes. Zamierzam jutro rano pójść do sklepu z przyczepami i kupić nowy magnes, ale 15 mil, które przejechałem na przyczepie od czasu przecięcia przewodu, miałem 0 problemów. Załączam zdjęcie magnesu i okablowania

Mimo że przyczepa jest nadal objęta gwarancją fabryczną i wiem, że mogłem ją objąć, kosztowało mnie to tylko czas i cenę nowego magnesu. Plus mam satysfakcję z tego, że wiem, że naprawiłem, a jest kwiecień i prawie każdy statek przyczepowy ma co najmniej 1 miesiąc, jeśli za to płacę, i dłużej, jeśli płaci fabryka.
Przeczytałem Twój post. Rozebrałem 7-pinowe złącze przyczepy, usunąłem jeden przewód do hamulców. Przejechałem 35 mil do domu. Koniec z dzwonieniem. W którymś momencie w tym tygodniu zajmę się hamulcami.
Jeśli ktoś inny ma ten problem, spójrz w stronę hamulców przyczepy i/lub jej okablowania.
To oczywiście tam, gdzie był/jest mój pro.

#11 ·
Mój toy hauler Road Warrior z 2015 roku robi to bez przerwy. Próbowałem używać wtyczki w łóżku i wtyczki na zderzaku. Wpompowałem smar dielektryczny do wszystkich wtyczek, to losowe. Kiedy się zaczyna, robi to bez przerwy podczas jazdy. Ciągłe dzwonienie przez 30-40 minut podczas jazdy sprawia, że ​​chcę dostać szału. Nigdy żaden trailer nie sprawiał mi takiego problemu, z wyjątkiem mojego toyhaulera.

#12 ·
GM Sprawdź błąd okablowania przyczepy i TSB

Dziękuję wszystkim za Wasze pomysły! Większość "poprawek" opisanych na forum zadziała, przynajmniej przez jakiś czas, ale problem nie zostanie rozwiązany. Z pewnością nie został rozwiązany przez GM w żadnym z ich TSB PIT5311A i B (dla różnych lat, których to dotyczy). W rzeczywistości GM ma czelność obwiniać okablowanie po stronie przyczepy i/lub "...złącza po stronie przyczepy, które nie spełniają specyfikacji SAE".!!
Dlaczego nikt nie zauważył (ani nie wspomniał), że jedyne ciężarówki mające ten problem mają wtyczkę combo 7-pin/4-pin zorientowaną z 7-pin na górze? GM z pewnością tego nie wspomni (patrz poniżej), a wiesz, że ludzie w okopach w działach serwisowych prawdopodobnie zostali poinstruowani, aby nic nie mówić klientowi. Wiesz, że TSB nie powstało z powietrza, ale z powodu dużej liczby błędów, które się pojawiały... u klientów, którzy mają wtyczkę combo z 7-pin na górze. Czytaj dalej, jeśli jesteś zainteresowany:
Prawdziwym problemem i powodem, dla którego ludzie nie mieli błędu w starszych ciężarówkach lub Fordach itp., jest to, że GM wpadło na świetny pomysł, który został źle zaimplementowany. Pomyśleli, że połączenie wtyczki 7-pin i 4-pin pozwoli zaoszczędzić na użyciu wtyczek konwertera (poprawne) i zaoszczędzić klientom konieczności noszenia konwerterów do łodzi i innych przyczep z okablowaniem 4-pinowym. Prawdopodobnie miły gest w sumie.
Jednak nie zawracali sobie głowy specyfikacją, że 7-pin musi znajdować się na dole wtyczki combo 7/4. Jeśli przejdziesz się po parkingu dealera, zobaczysz, że niektóre ciężarówki mają 7-pin na górze, inne na dole. Wtyczka combo 7/4 po stronie ciężarówki zatrzaskuje się bardzo ładnie w zderzaku za pomocą uroczych małych klipsów sprężynowych (kolejny dobry pomysł), ale wtyczki NIE można odwrócić, aby umieścić 7-pin na dole, gdzie powinna być, i jak było przez lata. Dwa dolne zaciski w 7-pin, gdy jest normalnie zorientowany z pokrywą po stronie ciężarówki podniesioną DO GÓRY, to UZIEMIENIE i HAMULEC PRZYCZEPY.
Stąd problem z ciężarówkami GM, które mają 7-pin na górze: gdy wtyczka i przewód po stronie przyczepy zwisają i się poruszają (wyobraźcie to sobie, co za niespodzianka dla inżynierów GM!), jedno lub oba połączenia zacisków (UZIEMIENIE i/lub HAMULEC) mogą tracić kontakt przerywany, powodując "DING, DING, DING: SPRAWDŹ OKABLOWANIE PRZYCZEPY", a następnie "PRZYCZEPA PODŁĄCZONA", gdy zaciski ponownie się połączą. To także powód, dla którego Twój wyświetlacz "Wzmocnienie przyczepy" w ciężarówkach, które to mają w klastrze informacyjnym, "szarzeje" i nie pokazuje żadnej aktywności, gdy połączenie jest luźne, a następnie zapala się z powrotem na normalny pomarańczowy i pokazuje aktywność, gdy połączenie jest mocne.
Odbicia zderzaków są najwyraźniej wykonywane w partiach lub być może w różnych lokalizacjach, co powoduje, że niektóre zderzaki mają otwór 7-pin na górze, a inne z 7-pin na dole. Ponieważ wtyczki nie można odwrócić, a GM nie pomyślało o prawidłowym określeniu odbić zderzaków, zdecydowali się umieścić źródło problemu w okablowaniu po stronie przyczepy!! Rzeczywiście wywierć i dodaj własny przewód uziemiający! Niedbałe i leniwe ze strony GM. Lub kup nową wtyczkę po stronie przyczepy (na własny koszt), ponieważ Twoja prawdopodobnie "...nie spełnia specyfikacji SAE". Naprawdę??
PRAWDZIWYM rozwiązaniem byłoby, aby GM wymieniło Twoje obecne odbicie zderzaka na takie, które ma wtyczkę combo 7/4 zorientowaną z 7-pin na dole. Nie mogę sobie wyobrazić, żeby GM kiedykolwiek dobrowolnie to zrobiło, chyba że wystąpiłoby wystarczająco dużo problemów związanych z bezpieczeństwem &/lub wypadków z brakiem hamowania przyczepy. Dlaczego GM nie miałoby przynajmniej dostarczyć klientowi złącza po stronie przyczepy Pollak i polecić im odwiedzenie ich ulubionego centrum serwisowego RV? A może zwrócić klientowi koszty złącza po stronie przyczepy Pollak?
Wszystkie dotknięte pojazdy kosztują 50 000 dolarów plus, więc gest dobrej woli ze strony GM, aby naprawdę rozwiązać ten problem (zamiast obwiniać stronę przyczepy), byłby z pewnością rozsądny. Czekaj! Co ja myślałem?! Jeśli mogą skłonić klientów do pokrycia rachunku, nie będąc przejrzystym w kwestii ich wpadki inżynieryjnej (przez co najmniej pięć lat modelowych!), nikt w GM nie musi być odpowiedzialny.
Zamierzam kupić wtyczkę po stronie przyczepy Pollak i zacząć przeszukiwać lokalne i regionalne złomowiska w poszukiwaniu "prawidłowo" wybitego zderzaka.
Powodzenia wam wszystkim!
Gordon Flowers
Sacramento, CA

#13 ·
Holowałem przyczepę kempingową o wadze 9000 funtów moim 3500 DRW z 2015 roku. Podczas ostatnich 3 wyjazdów otrzymywaliśmy losowe komunikaty „Sprawdź okablowanie przyczepy”, „Serwis układu hamulcowego przyczepy”, „Przyczepa podłączona” na wyświetlaczu DIC. Holowałem tę przyczepę moim starym samochodem i zacząłem holować ją tym samochodem w marcu. Odbyliśmy 5 podróży tam i z powrotem bez problemu.

Pierwszy raz, kiedy się to zdarzyło, byliśmy 2 godziny w drodze powrotnej do domu. Pojawiło się kilka razy „Sprawdź okablowanie przyczepy”, a następnie „Przyczepa podłączona”. Kiedy pojawił się komunikat, mogłem stwierdzić, że światła pozycyjne przyczepy nadal świeciły, więc nie sądziłem, że wtyczka wypadła lub przewód został uszkodzony. Zatrzymaliśmy się na stacji benzynowej i sprawdziliśmy wtyczkę i połączenia, i wszystko wydawało się w porządku. Pojechaliśmy dalej i komunikat już się nie pojawiał.

Drugi raz, kiedy się to zdarzyło, nie widzieliśmy komunikatu podczas naszej 1,5-godzinnej jazdy do celu. W drodze do domu, około 1 godziny po rozpoczęciu podróży, ostrzeżenia zaczęły się ponownie i wciąż się pojawiały i znikały. Zatrzymaliśmy się i sprawdziliśmy wtyczkę i połączenie, i wszystko wydawało się w porządku.

Trzeci raz, 1 godzinę po rozpoczęciu podróży, zaczęło się to znowu. Przypadkowo przejechałem przez most i trochę podskoczyliśmy, a potem zaczęło się pojawiać. Ciągle się pojawiało i znikało aż do naszego celu. Zauważyłem, że kiedy pojawiało się „Sprawdź okablowanie przyczepy”, hamulce przyczepy nie działały podczas zjazdu z dużego wzniesienia. Próbowałem ręcznie uruchomić hamulce przyczepy za pomocą fabrycznego kontrolera hamulców na desce rozdzielczej i nic się nie działo.

Kiedy podłączyliśmy przyczepę, aby wyjechać i jechać do domu, natychmiast otrzymaliśmy komunikaty „Sprawdź okablowanie przyczepy” i „Serwis układu hamulcowego przyczepy” zaraz po podłączeniu i nie ruszyliśmy się z miejsca. Mój kolega i ja zaczęliśmy się temu przyglądać. Sprawdziłem przewód uziemiający połączenia przyczepy, założyłem nowy, czysty koniec i mocno go przymocowałem. Bez zmian.

Sprawdziliśmy bezpiecznik hamulców przyczepy pod maską i nic nie wskazywało na to, że jest przepalony. Wymieniłem go na inny podobny bezpiecznik i nadal bez zmian.

Wyjąłem lampkę kontrolną i sprawdziłem działanie wszystkich pinów w 7-pinowym połączeniu ciężarówki. Kiedy przetestowaliśmy kontroler hamulców przyczepy, wysyłając sygnał do 7-pinowego połączenia, był on całkowicie wyszarzony na desce rozdzielczej i nie wysyłał sygnału do 7-pinowego połączenia. Odłączyłem tył 7-pinowego połączenia ciężarówki za zderzakiem. Przetestowaliśmy tę stronę za pomocą lampki kontrolnej i nadal nic z zacisku hamulców przyczepy. Musieliśmy jechać, więc ruszyliśmy w drogę. Nadal mieliśmy światła stopu na przyczepie, ale nie było hamulców przyczepy. Zaczęliśmy jechać drogą z DING DING DING rozbrzmiewającym przez ponad 30 sekund... TO BYŁO DO DUPY! Około 40 minut po rozpoczęciu jazdy ustało. Wyjście hamulców przyczepy zaczęło się pojawiać, gdy nacisnąłem hamulce, ręczny kontroler hamulców działał prawidłowo. Reszta naszej 1-godzinnej jazdy przebiegła bez zakłóceń. Dużo nierówności na drodze i więcej komunikatów ani dźwięków DING. Ponownie przetestowałem pin hamulców przyczepy po stronie ciężarówki, teraz, gdy wszystko działało. Nadal nie pokazywał żadnego napięcia i wyświetlacz hamulców przyczepy DIC był wyszarzony. WIĘC NIE JESTEM PEWIEN, CZY TEN TEST COKOLWIEK UDOWADNIA. Może hamulec przyczepy niczego nie wyprowadza, chyba że inna część 7-pinowej strony przyczepy jest również podłączona?

Zaciski zarówno po stronie przyczepy, jak i ciężarówki 7-pinowego połączenia wyglądają całkiem dobrze. Bardzo niewielka korozja. Nałożyłem na nie trochę elektronicznego środka do czyszczenia zacisków i trochę je zeskrobałem. Nałożyłem trochę smaru dielektrycznego po obu stronach.

Szukam więc wskazówek z oryginalnego postu Jeff11, co ustaliłeś jako przyczynę i rozwiązanie?

Dziękuję z góry.

#14 ·
Możesz sprawdzić okablowanie prowadzące do hamulców w przyczepie, brzmi to jak przerywane połączenie. W skrzynce pod łóżkiem znajduje się również przekaźnik lub inne elementy elektryczne. Prześledź przewody od wtyczki w ciężarówce do tej skrzynki i zresetuj złącza.

#15 ·
Miałem te same problemy w moim 2017 roku. Po sprawdzeniu okablowania i braku problemów wymieniłem wiązkę przewodów i wtyczkę w przyczepie. Nic nie naprawiło, ten sam komunikat. Żeby nie przedłużać, odkryłem, że kiedy wkładam wtyczkę przyczepy i lekko stukam w nią małym młotkiem, aby uzyskać dobre połączenie, komunikat już się nie pojawia. W lipcu ciągnąłem przyczepę do West Texas w 9-godzinnej podróży i kiedy wjeżdżaliśmy do parku, pojawił się komunikat. Nie wiem, czy to pomocne, ale łatwo to sprawdzić.

#16 ·
Więc dzięki za odpowiedzi, chłopaki. Skontaktowałem się z autorem oryginalnego postu przez PW. Powiązał swój problem z prawdziwą zmianą. Poszedłem i obejrzałem dzisiaj moją przyczepę. Zdjąłem jedną oponę i dostałem się pod bęben i znalazłem zerwany przewód biegnący do mojego magnesu do hamulca awaryjnego. Zamówiłem część do wymiany, ale jestem prawie pewien, że to będzie problem. Niedawno dość mocno uderzyłem w krawężnik na ciasnym parkingu z gazem steroidowym. Musiałem poluzować przewód i wbić go w łożysko podczas obracania. Przypuszczam, że było to przerywane, jeśli przewody jakoś się połączyły i wyłączyły.

Attachments

#32 ·
Więc dzięki za odpowiedzi, chłopaki. Skontaktowałem się z autorem oryginalnego posta przez PW. Powiązał swój problem z prawdziwym alter. Poszedłem i obejrzałem dzisiaj moją przyczepę. Zdjąłem jedną oponę i dostałem się pod bęben i znalazłem przerwany przewód biegnący do mojego magnesu do hamulca awaryjnego.
Zamówiłem część do wymiany, ale jestem prawie pewien, że to będzie problem.
Niedawno mocno uderzyłem w krawężnik na ciasnym parkingu z gazem steroidowym. Musiałem poluzować przewód i wbić go do łożyska podczas obrotu. Przypuszczam, że było to przerywane, jeśli przewody jakoś się połączyły i wyłączyły.
Czy to rozwiązało Twój problem? Brzmi jakby wszystkie inne sugestie były przypadkowe. Mam ten sam problem z RAM 1500 z 2016 roku. Z góry dziękuję.

#17 ·
Kupiłem nowy kontroler hamulców OEM, ponieważ stary był do bani i cały czas się wyłączał. Właśnie przejechałem 2500 mil z nowym.
Przy 700, a następnie przy 1100 milach dostałem szybkie sprawdzenie przyczepy, podłączone. Może jeszcze 2 razy w ciągu 2500 mil.
Dużo lepszy kontroler niż oryginalny dash puncher! Ten doprowadzał mnie do szału. Mówię o całkowitym pominięciu piosenki w radiu!
Szkoda, że ​​dawno temu nie wiedziałem o złej części. Nie żeby tak było cały czas, ale kiedy tak było, było do bani, to znaczy stary.
Jeśli ten raz się zepsuje, zainstaluję Prodigy.

#18 ·
Mam 2018 i wożę nakładany na ciężarówkę kamper. Mój robi to ciągle podłączony do złącza w skrzyni, jeśli mój selektor świateł jest w trybie Auto. Przestaje, gdy przesunę się o jedno kliknięcie w prawo. Robi to od nowości.

#20 ·
Moje 3500 z 2018 roku miało to samo ostrzeżenie. Okazało się, że był to luźny przewód wchodzący do nadkola dla złącza w łóżku. Zabezpieczyłem fabryczne złącze wiązki, które się poluzowało, a następnie dodałem opaskę zaciskową. Najwyraźniej zostało to wystarczająco wstrząśnięte, że wciąż wyzwalało ostrzeżenie. W mojej podróży z Georgii do Kalifornii ostrzeżenie pojawiało się kilka razy dziennie. W mojej podróży powrotnej po naprawie nie pojawiło się ani razu. W rzeczywistości w ogóle się to nie zdarzyło od roku i kilku tysięcy mil holowania. Może to być daleki strzał, ale sprawdziłbym wiązkę przewodów wychodzącą ze złącza w łóżku i sprawdził, czy wiązka jest zabezpieczona.

#21 ·
Włożyłem kontroler z rynku wtórnego i działał lepiej. Chciałbym, żeby istniał sposób na całkowite przerobienie okablowania od kabiny do tyłu, przynajmniej nowe wiązki itp. Moja ciężarówka jest trochę starsza i była solona przez lata!

#22 ·
Właśnie to mi się przydarzyło podczas niedawnej podróży z obszaru zatoki San Francisco do obszaru Los Angeles. Było to 26 grudnia, a podróż trwała 12,5 godziny, ale w połowie podróży otrzymałem komunikat Sprawdź okablowanie przyczepy, a także zapaliła się kontrolka TSC. Jednak NIE ciągnąłem żadnej z moich przyczep.

Kontrolka TSC pozostała włączona na desce rozdzielczej, więc zjechałem z autostrady, na której tak naprawdę się nie poruszałem, i spróbowałem ją wyczyścić, wyłączając zapłon i uruchamiając ponownie, ale za każdym razem komunikat i kontrolka pojawiały się ponownie. Ponieważ podróżowałem również z żoną i psem, mój pies zaczął się niepokoić, więc zjechałem na duży żwirowy teren, zostawiłem włączoną ciężarówkę i pozwoliłem psu pobiegać i się wysikać.

Kiedy wróciłem do ciężarówki... kontrolka ostrzegawcza zgasła i komunikat już się nie pojawił przez resztę podróży. Otrzymałem jednak e-mail od OnStar z wyjaśnieniem, że ostrzeżenie zostało uruchomione i że powinienem umówić się na wizytę u dealera.

Myśli/komentarze, czy powinienem iść do dealera?

#24 ·
#25 ·
Wiele postów o problemach z systemem TCS na forach takich jak to i na Youtube. Może to być jeden z setek problemów.

#26 ·
Mamy ten sam problem. Właśnie kupiliśmy GMC 2500HD z 2015 roku wraz z przyczepą Feather Lite z 2007 roku. Nowe hamulce zostały zainstalowane wraz ze skrzynką przyłączeniową i nowym kablem. Nasz mechanik próbował zaoszczędzić nam trochę pieniędzy, używając tańszej wtyczki, która była nieco luźna w gnieździe ciężarówki, więc mieliśmy problemy z połączeniem. Po zainstalowaniu lepszej wtyczki mamy teraz hamulce, kierunkowskazy, światła stopu, światła awaryjne i światła pozycyjne. Mamy również powiadomienie "sprawdź okablowanie przyczepy" wraz z irytującymi dźwiękami. Po przeszukaniu forów w ten weekend myślimy, że najlepiej będzie dla nas zainstalować kontroler z rynku wtórnego. Przyglądamy się Tekonsha P3. Zwłaszcza biorąc pod uwagę wszystkie problemy ze zintegrowanym systemem fabrycznym. Moje pytanie brzmi: czy to rozwiąże problem, który występuje, ponieważ gniazdo ma hamulec i masę na górze, czy też nadal będzie to możliwy problem? Dzięki za wszelkie odpowiedzi. John

#27 ·
Mamy również powiadomienie "sprawdź okablowanie przyczepy" wraz z irytującymi dźwiękami.
Śledzę problemy z systemem ITBC dość dokładnie i stwierdziłem, że kiedy twoja ciężarówka mówi ci, aby "sprawdzić okablowanie przyczepy", to właśnie tam problem występuje w około 90% przypadków. A problem zwykle dotyczy uziemienia okablowania przyczepy, a właściwiej, braku uziemienia, a nawet zwarcia. Poświęciłbym trochę czasu na sprawdzenie okablowania przyczepy, szczególnie hamulców elektrycznych, a prawdopodobnie odkryjesz problem.

Miałem kiedyś małą 21-stopową przyczepę 5-kołową, którą ciągnąłem za moim GMC Sonoma i straciłem hamulce w Waszyngtonie. Zatrzymany w warsztacie przyczep, pracowali przez 4 godziny, znaleźli problem i znów jestem w drodze. Zanim wróciłem do domu, byłem w SW Colorado i ten sam problem i to samo rozwiązanie, znalazłem problemy z okablowaniem hamulców przyczepy. Naprawione i pojechałem do domu do Kansas. Znowu miałem problem, ten sam problem i zdecydowałem się wymienić całe okablowanie hamulców przyczepy na okablowanie 10 ga i nowe magnesy i nigdy więcej nie miałem problemu. I możesz wymienić większość magnesów na mocniejsze magnesy niż oryginalny sprzęt. Jednym ze znanych obszarów problemowych jest przewód, który przebiega przez środek rury osi, powodując zwarcie, a naprawa polega na poprowadzeniu zastępczego okablowania na zewnątrz osi ze split loom lub innego rodzaju dodatkową ochroną okablowania. I upewnij się, że twoja przyczepa jest uziemiona przez wtyczkę przyczepa-ciężarówka, a nie przez hak holowniczy.

#29 ·
Dziękuję.
Sprawdziłem pin uziemiający wtyczki przyczepy do metalu na haku holowniczym, uzyskując dobrą ciągłość. Jak wspomniałem wcześniej, wszystkie systemy działają, ale wciąż mamy wyświetlacz i sygnał dźwiękowy. Myślimy o zainstalowaniu Tekonsha P3, pomijając fabryczny kontroler. Tekonsha mówi, że będę musiał użyć niebieskiego przewodu z P3 z powrotem do 7-pinowego gniazda.

#30 ·
Dziękuję. Sprawdziłem pin uziemiający wtyczki przyczepy do metalu na haku i uzyskałem dobrą ciągłość. Jak wspomniałem wcześniej, wszystkie systemy działają, ale wciąż dostajemy wyświetlacz i dzwonienie. Myślimy o zainstalowaniu Tekonsha P3, omijając fabryczny kontroler. Tekonsha mówi, że będę musiał użyć niebieskiego przewodu z P3 z powrotem do 7-pinowego.
Zgadza się, poprowadź nowy przewód zasilający od kontrolera do tylnej wiązki przewodów lub znajdź przewód zasilający pod maską i podłącz go tam...