Chevy and GMC Duramax Diesel Forum banner

Pojemność płynu chłodzącego - jak uzyskać mieszankę 50/50 po płukaniu?

43K views 10 replies 9 participants last post by  jlawles2  
#1 ·
Zgodnie z instrukcją obsługi pojemność płynu chłodzącego wynosi 25,4 kwarty. Dla mieszanki 50/50, 12,7 kwarty musi stanowić woda, a 12,7 kwarty skoncentrowany DEXCOOL.

Po kilkukrotnym płukaniu układu, z którego wydobywała się tylko woda, mogę dodać tylko 2-1/4 galona (9 kwart) DEXCOOL, zanim zbiornik się napełni.

Usunąłem śrubę odpowietrzającą obudowy termostatu i wyciągnąłem górny wąż z chłodnicy. Zbiornik opada trochę, ale niewiele.

Uruchomiłem ciężarówkę na kilka minut, myśląc, że pompa wodna obiegowo usunie powietrze i wciąż nic.

#3 ·
Zgodnie z instrukcją obsługi pojemność chłodziwa wynosi 25,4 kwarty. Dla mieszanki 50/50, 12,7 kwarty musi stanowić woda, a 12,7 kwarty skoncentrowany DEXCOOL.

Po kilkukrotnym płukaniu układu, z którego wydobywa się tylko woda, mogę dodać tylko 2-1/4 galona (9 kwart) DEXCOOL, zanim zbiornik się napełni.

Usunąłem śrubę odpowietrzającą obudowy termostatu i wyciągnąłem górny wąż na chłodnicy. Zbiornik opada trochę, ale niewiele.

Uruchomiłem ciężarówkę na kilka minut, myśląc, że pompa wodna wypompuje powietrze, i nadal nic.
Czy podczas płukania silnika wyciągnąłeś dolny wąż chłodnicy i dwie korki spustowe silnika? Zauważ, że jeden korek po prawej stronie przy rozruszniku jest trudny do zdobycia; kiedy robiłem swój, zostawiłem go w środku, zaparkowałem na wzniesieniu i spuściłem płyn chłodzący silnika.

#6 · (Edited)
Kiedy przepłukałeś silnik, czy wyciągnąłeś dolny wąż chłodnicy i dwie korki spustowe silnika. Zauważ, że jeden korek po prawej stronie przy rozruszniku jest trudny do zdobycia; kiedy robiłem swój, zostawiłem go w środku, zaparkowałem na wzniesieniu i spuściłem płyn chłodzący silnika.
Wyciągnąłem tylko dolny wąż chłodnicy. Właśnie wyciągnąłem spust bloku po stronie kierowcy i wąż chłodnicy, a następnie byłem w stanie napełnić zbiornik około 4 galonami. Nie mogę uwierzyć, że po wyciągnięciu węża chłodnicy i spustu bloku wciąż jest tam ponad 2 galony.

#4 ·
Kup hydrometr do akumulatora (wszędzie tam, gdzie można kupić części samochodowe, w tym w Walmart lub Amazon), aby móc odczytać mieszankę. Spuść trochę płynu chłodzącego i napełnij go czystym płynem chłodzącym, aby w razie potrzeby zwiększyć jego procentową zawartość. Jeśli przesadzisz, na przykład do 60%, to też nic się nie stanie. Tak, uważaj, próbując spuścić tylko trochę na raz, na przykład litr lub 2.

#5 ·
Oto co robię. Wiem, że po bardzo dokładnym przepłukaniu układu chłodzenia, łącznie z nagrzewnicą, dodaję czysty Dexcool do prawie 1/2 pojemności układu, czyli około 12 kwart. Mogę nie być w stanie wlać wszystkich 12 kwart, więc jeśli nie, po prostu dodaję 9 lub cokolwiek mogę wlać. Następnie uruchamiam silnik i mierzę stężenie za pomocą testera płynu niezamarzającego. Może się okazać, że nie osiągnie 50%, więc spuszczam wystarczającą ilość płynu chłodzącego/wody, aby wlać około 3 galony czystego płynu chłodzącego. ZACHOWUJĘ ZMIESZANY PŁYN CHŁODZĄCY w pustych pojemnikach. Ponownie mierzę stężenie. Dostosowuję, dodając więcej Dexcool, spuszczając trochę z układu chłodzenia do pojemników, aby zrobić miejsce na skoncentrowany Dexcool. Uzyskanie pożądanego stężenia nie zajmuje dużo czasu. Zmieszany płyn chłodzący wystarcza na długo. Mierzę stężenie i umieszczam je na każdej butelce, aby wiedzieć, czego używasz, gdy potrzebujesz więcej płynu chłodzącego.

#7 ·
Myślę, że jeśli możesz napełnić do 12qt / 25,4qt, to wystarczy. Z matematyki wynika, że to %47. Początkowo wskazałeś, że udało Ci się wlać tylko 9qt, spuszczając płyn tylko z chłodnicy i dolnego węża. Więc wyciągając korek z bloku po stronie kierowcy, dostałeś dodatkowe 3 kwarty? Wydaje się, że wyciągnięcie łatwego korka po stronie kierowcy i napełnienie czystym płynem chłodniczym jest najlepszą metodą. Jak wspomniano powyżej, jeśli naprawdę chcesz uzyskać 50/50, możesz to wymieszać i spuścić część 47/53 i napełnić czystym płynem chłodniczym. Nigdy tak naprawdę nie ufałem testerom z pływającymi kulkami, aby mierzyć bardzo dokładnie. Używam 15/85 w moich motocyklach crossowych, ponieważ zapewnia to lepsze chłodzenie silnika i wciąż zapewnia wystarczającą ochronę przed zamarzaniem. Tracisz trochę ochrony przed zamarzaniem, ale jest to kompromis między odrzucaniem ciepła przed wrzeniem a zapobieganiem wrzeniu poprzez posiadanie wyższego punktu wrzenia. Ogólnie rzecz biorąc, jeśli pracujesz wystarczająco gorąco, aby się zagotować, zagotuje się niezależnie od proporcji. Próba zmieszania do %15 procent, testery z pływającymi kulkami są praktycznie bezużyteczne.

#8 ·
O ile pamiętam, odpływ bloku po stronie pasażera z przodu jest również dość łatwy do zdobycia. Pociągnij wewnętrzny błotnik i jest tam.

• Like
Reactions: ADE
#9 ·
….. Był w branży chłodnic samochodowych od ponad 40 lat; niektórzy ludzie mieli rację, mówiąc, aby również spuścić płyn z bloku za pomocą kurków spustowych i usunąć dolny wąż. … Teraz byłby również dobry moment, aby rozważyć węże, termostaty na pewno i korek ciśnieniowy…. W mojej firmie i z osobistego doświadczenia zawsze dążyłem do 2/3 płynu niezamarzającego i 1/3 DOBREJ wody lub wody destylowanej… Z 2/3 płynu niezamarzającego uzyskujesz doskonałą ochronę przed korozją!…

#11 ·
Czysty płyn niezamarzający ma znacznie niższy punkt zamarzania i wyższy punkt wrzenia. Wadą czystego glikolu jest zmniejszone przenoszenie ciepła. Tak, uzyskasz ciepło, ale nie uzyskasz go tak dużo, ani silnik nie odda tak dużo ciepła do atmosfery przez chłodnicę.