Chevy and GMC Duramax Diesel Forum banner

Komunikat: Niska jakość płynu AdBlue

134K views 69 replies 30 participants last post by  redwngr  
#1 ·
Więc w piątek na desce rozdzielczej pojawił się komunikat "Diesel Exhaust Fluid Quality Poor Message" z ostrzeżeniem na 100 mil. Uruchomiłem ponownie ciężarówkę bez ostrzeżenia. Przejechałem około 25 mil i pojawił się komunikat "Low DEF". Dolałem płynu z pudełka i kontynuowałem podróż do domu z 400-milowej wyprawy na polowanie z wieloma startami i zatrzymaniami. Nie miałem żadnych innych komunikatów, żadnych kontrolek silnika i żadnych kodów na moim tanim czytniku ręcznym. Czy komuś losowo pojawił się ten komunikat i czy tani skaner rzeczywiście pokazałby coś związanego z tym komunikatem?

2018 L5p 50 000 mil

#2 ·
Czy uważasz, że poziom DEF był niski?

Przejechałem moim '18 L5P aż do komunikatu DEF EMPTY. (Celowo.)

Nie wyświetlił się komunikat 'Niska jakość'.
Wyświetlał ostrzeżenia o zasięgu DEF przy 1000 i 300 milach, a poniżej 300 mil aktualizował pozostały 'zasięg do opróżnienia' za każdym razem, gdy był uruchamiany.
Po opróżnieniu wyświetla komunikat '500 mil do ograniczenia prędkości 65 mph' i ekran odliczania, którego nie można usunąć z DIC. (Nie przejechałem tego do komunikatu '55 mph...)

W LML, zwłaszcza w starszych modelach, komunikat 'niska jakość DEF' był powszechny i prawie zawsze był oznaką, że jeden lub oba czujniki NOx wymagały wymiany. Nie jest to częste w L5P.

#3 ·
Jak długo DEF był w zbiorniku? Z czasem ulega degradacji. Na podstawie innych postów na tym forum, sposób, w jaki mierzy poziom i jakość, to rodzaj przetwornika ultradźwiękowego. Nie zdziwiłbym się, gdyby poziom był niski, że odczyt jakości byłby fałszywy. Tak czy inaczej, jeśli wszystko jest teraz w porządku, prawdopodobnie wszystko jest w porządku.

#8 ·
Jak długo DEF był w zbiorniku? Z czasem ulega degradacji. Opierając się na innych postach na tym forum, sposób, w jaki mierzy poziom i jakość, to rodzaj przetwornika ultradźwiękowego. Nie zdziwiłbym się, że gdy poziom spadł, być może otrzymał fałszywy odczyt, że jakość była niska.
Tak czy inaczej, jeśli wszystko jest teraz w porządku, prawdopodobnie wszystko jest w porządku.
To seria czujników pinowych. (przynajmniej LML był). Powiedziano mi, że jest to podobne do tego, jak robią to zbiorniki w kamperze.

6 lub 8 lat temu opublikowano mnóstwo zdjęć pokazujących przenośne narzędzie Tech GM wyświetlające informacje z czujników. Każdy (niewiele) wyświetlałby 0/1 (czyli włączony/wyłączony). Następnie komputer oszacowałby poziom między czujnikami.
W każdym razie poziom def nie pochodził ze stale zmiennego wskaźnika, takiego jak wskaźnik paliwa.
Nie wiem na pewno, czy używają tego samego systemu w L5P.

Jak opublikowano, jeździłem moim 18 do komunikatu „zbiornik pusty”. I zarówno w LML, jak i L5P prawie za każdym razem jeżdżę poziom poniżej zasięgu 300 mil przed dodaniem czegokolwiek.
Nigdy nie spowodowało to komunikatu „DEF poor”.

LML, którym jeździłem, otrzymał komunikat „def poor” i wymagał wymiany czujników NOx. Nie był niski, kiedy to się stało i nigdy więcej nie wyświetlił komunikatu o jakości def. (jeździł nim przez więcej lat po wymianie czujnika NOx niż wcześniej)

Def poor wydaje się być teraz rzadkim komunikatem, z nowymi czujnikami w LML i prawdopodobnie zaktualizowanym czujnikiem w L5P.
Ale jest wiele, wiele wątków na temat komunikatu def poor. Niewielu, jeśli w ogóle, przetestowało def i stwierdziło, że to naprawdę problem. Kiedy założyli, że to def i po prostu go zmienili, problem powracał. Oczywiście ostatecznie ustalono, że to naprawdę czujnik, a nie def (klienci) powodował problem. Prowadzi do gwarancji na czujniki def dla tych wczesnych LML.

#4 ·
W 99% przypadków DEF nie jest zły. Komunikat opiera się na odczytach czujników NOx. Najczęściej są to wadliwe czujniki NOx. Możesz również otrzymać ten komunikat, jeśli zbiornik DEF wyschnie (czujnik poziomu przestaje działać).

#7 ·
Zbiornik nie był pusty, a płyn w nim to niebieska platyna, którą wlałem około 2 miesięcy temu. Będę szczery, nie sprawdziłem kodu daty, kiedy wlewałem ostatni płyn DEF.
Prawdopodobnie wszystko jest w porządku. Jedź dalej, jeśli wróci, wtedy zbadaj to bardziej szczegółowo. FYI, możesz zaoszczędzić dużo gotówki, kupując DEF z dystrybutora na stacji benzynowej dla ciężarówek. Tylko 3 dolary za galon tutaj w NJ. Stacje benzynowe dla ciężarówek zazwyczaj szybko zużywają ten płyn, więc jest on zawsze świeży, zwłaszcza przy obecnym natężeniu ruchu ciężarówek.

#6 · (Edited)
Aby postawić diagnozę, musisz naprawdę wiedzieć, jakie kody, jeśli w ogóle, wypluła Twoja ciężarówka, gdy otrzymałeś wiadomość.

#9 ·
Nie mogę ze 100% pewnością powiedzieć, że nie było puste, ale ostrzeżenie o niskim poziomie DEF pojawiło się dopiero po ostrzeżeniu o niskiej jakości. Tutaj, w południowej Kalifornii, niestety nie mamy DEF na stacji benzynowej. Podłączyłem mój tani czytnik kodów po ponownym uruchomieniu ciężarówki po raz pierwszy po pojawieniu się komunikatu o niskiej jakości, ale nie miał żadnych kodów. Nie jestem pewien, czy mój czytnik w ogóle by je wyświetlił.

#10 ·
@Fsh4bass , Przeczytaj ten wątek, zwłaszcza post #6, a zrozumiesz, skąd się wzięło moje podejście do pomiaru poziomu w porównaniu z jakością. To, co inni powiedzieli powyżej o LML, wydaje się nie dotyczyć naszych ciężarówek L5P.

Wątek DEF

#11 ·
@Fsh4bass ,
Przeczytaj ten wątek, zwłaszcza post nr 6, a zrozumiesz, skąd biorę się z pomiarem poziomu w porównaniu z jakością. To, co inni powiedzieli powyżej o LML, wydaje się nie dotyczyć naszych ciężarówek L5P.

Wątek DEF
Więc teoretycznie czujnik mógł otrzymać zły odczyt z powodu "niskiego" poziomu w zbiorniku?

#12 ·
To jest moja "teoria", tak. Uważam za cholerny zbieg okoliczności, że następnego dnia otrzymałeś wiadomość "niski".

#14 ·
Tak, jeśli przeczytasz ten inny post, zobaczysz, dlaczego to zasugerowałem. Tak, jestem pewien, że mogą istnieć inne wyzwalacze dla tej wiadomości z czujników NOX, ale wydaje się prawdopodobne, że było to związane z poziomem. Oczywiście, jeśli wkrótce wróci, to się mylę. Powodzenia, mam nadzieję, że wszystko w porządku z Twoją ciężarówką.

#15 ·
Jakość DEF jest bardziej rygorystycznie kontrolowana niż mleko, które pijemy, prawie do punktu, w którym jest to śmieszne. Dla samochodów musi to być 32% mocznika, nie więcej, nie mniej, a każdy, kto sprzedaje DEF, musi spełniać bardzo surowy standard. Różne firmy mierzą jakość DEF na różne sposoby, ale większość z nich wykorzystuje wydajność katalizatora za pomocą czujników przed i po jako wytyczną. Twój silnik przejdzie również w tryb awaryjny, jeśli pozwolisz mu pracować na niskim poziomie, co jest prawdziwym bólem. Biorąc pod uwagę koszt i złożoność katalizatora NOX, najlepiej po prostu napełniać zbiornik przy każdej wymianie oleju, powinien on wystarczyć do następnej, w zależności od tego, jak jeździsz. Jak wspomniał ktoś, najlepszym miejscem, aby go zdobyć, jest luzem z miejsca, gdzie ciężarówki go dostają, znacznie taniej, świeżej i prawdopodobnie lepszej jakości.

#16 ·
Mam Sierra z 2020 roku i wkrótce po przejściu na Peak DEF Platinum z regularnego Blue zacząłem otrzymywać losowe komunikaty o słabej jakości DEF. Zazwyczaj znikały one w ciągu 5 minut lub tak, ale pomyślałem, że to nie przypadek. Powiadomiłem Peak e-mailem o problemie. Po ponownym napełnieniu zwykłym niebieskim DEF nie otrzymywałem już żadnych komunikatów o słabej jakości DEF. Ponadto mój dealer powiedział, że mam najnowsze aktualizacje oprogramowania, więc oczywiście nie był to problem, jak stwierdził Peak.

Odpowiedź e-mailowa od Peak....
Dziękujemy za kontakt. Jesteśmy świadomi, że dzieje się tak w przypadku produktów GM z 2020 roku. Dowiedzieliśmy się, że General Motors ma aktualizację oprogramowania komputerowego dla dokładnie tego problemu, który masz. To nie jest problem z DEF, ale problem z GM.

Wysłane z mojego SM-G981U za pomocą Tapatalk

#19 ·
Mam Sierra z 2020 roku i wkrótce po przejściu na Peak DEF Platinum z regularnego Blue, zacząłem otrzymywać losowe komunikaty o niskiej jakości DEF. Zazwyczaj znikały one w ciągu 5 minut lub tak, ale pomyślałem, że to nie przypadek. Powiadomiłem Peak e-mailem o problemie. Po ponownym napełnieniu zwykłym niebieskim DEF, nie miałem już żadnych komunikatów o niskiej jakości DEF. Ponadto mój dealer powiedział, że mam najnowsze aktualizacje oprogramowania, więc oczywiście to nie był problem, jak stwierdził Peak.

Odpowiedź e-mailowa od Peak....
Dziękujemy za kontakt. Jesteśmy świadomi, że dzieje się tak w przypadku produktów GM z 2020 roku. Dowiedzieliśmy się, że General Motors ma aktualizację oprogramowania komputerowego dla dokładnie tego problemu, który masz. To nie jest problem DEF, ale problem GM.

Wysłane z mojego SM-G981U za pomocą Tapatalk
ten sam problem. Sięgnąłem po platinum, ponieważ daję się nabrać na wymyślne słowa i miałem dokładnie ten sam problem w moim 2020

#18 ·
Mam Denali HD z 2011 roku z przebiegiem 30 000 mil. Kilka tygodni temu na desce rozdzielczej pojawił się komunikat "Diesel Exhaust Fluid Quality Poor". Kiedy wróciłem do domu, podłączyłem skaner i pokazał 2 kody związane z czujnikami NOX: p2201 i p2202. Po przeprowadzeniu pewnych badań natknąłem się na biuletyn serwisowy GM Special Coverage dla modeli z 2011 roku z silnikiem 6.6 Duramax. Znalazłem również w moich dokumentach list od GM, który pasował do biuletynu serwisowego. Oba dotyczyły czujników NOX i rozszerzały zakres gwarancji do 10 lat od daty uruchomienia pojazdu lub 120 000 mil, w zależności od tego, co nastąpi wcześniej. Zabrałem ciężarówkę do serwisu i wymienili oba czujniki bezpłatnie. Numer biuletynu serwisowego to 13386A i warto go sprawdzić, jeśli masz model z 2011 roku z przebiegiem poniżej 120 000 mil i masz problemy z czujnikami, ponieważ nie ma znaczenia, czy jesteś pierwotnym właścicielem, czy nie. Nawiasem mówiąc, w drodze do serwisu zgasła kontrolka i komunikat "Diesel Exhaust Fluid Quality Poor", ale kody były nadal aktywne, gdy przeprowadzono diagnozę. Myślę, że nie można od razu obwiniać płynu DEF.

#22 ·
Cieszę się, że znalazłem ten wątek. 2020 GMC 2500 AT4 z przebiegiem 5 tys. km. Ten sam Peak „Platinum” DEF. Te same ostrzeżenia, niski poziom DEF, a następnie przełącza się na słaby DEF, czasami w odwrotnej kolejności. Dziś dostałem kolejne ostrzeżenie, trwa milę lub dwie, a potem wraca do normy. Odczyty poziomu DEF również czasami wahają się z dnia na dzień. Dealer sprawdził to dwa tygodnie temu i powiedział, że musi to zobaczyć, ponieważ nie pojawia się to na ich skanie. DEF nie był niski ani stary, sprawdziłem daty, żadna nie była starsza niż 2 miesiące. Spróbuję pompować DEF i zobaczyć, co się stanie.

#39 ·
Cieszę się, że znalazłem ten wątek. 2020 GMC 2500 AT4 z przebiegiem 5 tys. km. Ten sam Peak „Platinum” DEF. Te same ostrzeżenia, niski poziom DEF, a następnie przełącza się na słaby DEF, czasami w odwrotnej kolejności. Dostałem dzisiaj kolejne ostrzeżenie, trwa milę lub dwie, a potem wraca do normy. Odczyty poziomu DEF również czasami wahają się z dnia na dzień. Dealer sprawdził to dwa tygodnie temu i powiedział, że muszą to zobaczyć, ponieważ nie pojawia się to na ich skanie. DEF nie był niski ani stary, sprawdziłem daty, żadne nie miały więcej niż 2 miesiące. Spróbuję pompować DEF i zobaczyć, co się stanie.
Mam ten sam problem z Platinum DEF. Czy twój problem rozwiązał się po ponownym napełnieniu normalnym DEF?

#31 ·
Co za dojna krowa…
Dzięki za te informacje na temat oprogramowania DEF
Pracowałem z/nad DEF, gdy po raz pierwszy zaproponowano jego użycie i widziałem ogromną ilość wysiłku, jaki musiały włożyć firmy, które go przechowują i transportują, aby uzyskać certyfikat. Muszą pięciokrotnie przepłukać swoje zbiorniki, a następnie pobrać wymazy do badań. Standardy jakości i czystości są wyższe niż w przypadku mleka lub soku pomarańczowego, wydaje się to szalone, ale tak na to patrzy EPA.

#33 ·
Kiedy to zaproponowano, było wielu niezadowolonych ludzi i więcej niż sprawiedliwy udział problemów, z których niektóre nadal trwają. Wynikiem są bardzo czyste emisje z silników Diesla, głównie dzięki obróbce wtórnej, co jest mniej dramatyczne niż wewnętrzne systemy silnika, takie jak EGR. Jednym z największych punktów było zawsze to, co zrobić, jeśli DEF jest pusty lub nie działa, technicznie silnik nie powinien pracować, ale rzeczywistość jest taka, że ​​nic mu nie dolega, prawdziwy punkt 22. W przeciwieństwie do Europy, USA nienawidzą silników Diesla i nie ułatwiają ich zatwierdzania i sprzedaży, i obserwują, znane jako dramat silnika VW. Wszystkie firmy samochodowe dostosowują swoją kalibrację do reżimu testowego, może nie tak bardzo jak VW, ale też nie tak bardzo inaczej. Wiem, że pracują nad alternatywnymi katalizatorami, najbardziej zachęcający, o którym wiem, sprawi, że ludzie będą naprawdę szczęśliwi, ponieważ jest to sam diabeł paliwa, etanol.

#37 ·
Kilka postów na temat platynowego def i problemów, które spowodował. Zwykły Def działa dobrze z prawie każdego miejsca. Wyszukane nazwy nie oznaczają lepszego

• Like
Reactions: viper8315