Witajcie wszyscy na tym forum. Nazywam się Tom Johnson i byłem inżynierem ds. płynów do przekładni w Allison Transmission od 1990 roku do przejścia na emeryturę w 2009 roku. Od czasu przejścia na emeryturę z Allison, mogę swobodnie angażować się na tych forach i prostować pewne sprawy oraz odpowiadać na wszelkie pytania dotyczące TranSynd lub specyfikacji płynów Alllison (TES-295 i TES-389). Jestem również na innych forach branżowych i otrzymuję naprawdę dobre pytania. Nawiasem mówiąc, napisałem większość obecnych specyfikacji Allison i zatwierdziłem prawie wszystkie produkty naftowe i płynne dla przekładni Allison On-Highway (seria 1000/2000 i 3000/4000), a także dla przekładni Off-Highway (seria 5000 do 9000). Służyłem w Komitecie Przeglądu Olejów Silnikowych Instytutu Przeglądu Smarów dla olejów zgodnych ze specyfikacją armii amerykańskiej. Przez wiele lat byłem również członkiem Komitetu ds. Płynów do Automatycznych Skrzyń Biegów GM, gdzie pomagałem w przeglądaniu danych testowych i zatwierdzaniu formulacji DEXRON-III i DEXRON-VI dla samochodów i ciężarówek GM. Mam nadzieję, że mogę pomóc.