Chevy and GMC Duramax Diesel Forum banner

Pytanie o deszcz LZO

3.6K views 33 replies 11 participants last post by  SFLTruck  
#1 ·
Monitorowałem ostatnią regenerację w moim 24 AT4 3.0L z Banks iDash i zauważyłem, że kiedy Status Regeneracji zmienił się z ACT na OFF, mój DPF SL i DPF RG były na poziomie 9%. Kiedy kontynuowałem jazdę po regeneracji, DPF SL i DPF RG nadal spadały, aż osiągnęły 0%.

Czy istnieje pasywna regeneracja, która ma miejsce po aktywnej, jeśli SL i RG nie są na poziomie 0%, czy też czujnik potrzebuje trochę czasu, aby nadążyć? Przejechałem około 4 lub 5 mil, aż DPF spadł z 9% do 0%.

#3 ·
Nie jestem pewien, ale myślę, że pasywna regeneracja jest pasywna. Odbywa się niejako w tle, gdy temperatura spalin wzrasta na tyle, by spalić sadzę w DPF. To nie jest coś, co jest włączane lub wyłączane. Może być tak, że gdy regeneracja się zatrzymuje, układ wydechowy jest nadal wystarczająco gorący, aby nadal spalać sadzę. (o ile wiem).

• Like
Reactions: chaseydog
#4 ·
Może być tak, że gdy regeneracja się zatrzymuje, układ wydechowy jest nadal wystarczająco gorący, aby kontynuować spalanie sadzy. (o ile wiem).
To byłoby moje przypuszczenie. Miałem niedawno regenerację, podczas której zatrzymałem się po dużej ilości wspinaczki, więc wiem, że wydech był bardzo ciepły. Sadza wynosiła 54%, kiedy się zatrzymałem, i spędziłem około pół godziny w sklepie. Kiedy wróciłem i uruchomiłem, regeneracja uruchomiła się ponownie, ale sadza spadła do 44%. Regeneracja ostatecznie zatrzymała się przed 840 milami (około 835, IIRC).

Czy istnieje regeneracja pasywna, która ma miejsce po aktywnej, jeśli SL i RG nie wynoszą 0%?
Za każdym razem, gdy rozgrzewasz wydech "wystarczająco", następuje pasywne spalanie sadzy. W pobliżu mojego miejsca zamieszkania jest wystarczająco dużo dobrych wzniesień, że wiem, że stracę kilka % sadzy, przejeżdżając przez nie, ponieważ muszę nacisnąć pedał.

#5 ·
Za każdym razem, gdy rozgrzewasz wydech "wystarczająco", następuje pasywne spalanie sadzy.
Ma to sens. Myślę, że z punktu widzenia inżynierii nie ma powodu, aby utrzymywać regenerację w stanie aktywnym do 0%, gdy wiesz, że spaliny nadal będą wystarczająco gorące, aby spalić to, co pozostanie.

#7 ·
Jeśli moja regeneracja zostanie kilkakrotnie przerwana, zwykle kończy się w okolicach 5-10%. W zeszłym tygodniu na długim odcinku autostrady zregenerował się do 2%, a następnie wyłączył, a % spadł do 0 wkrótce potem. Zanim dotarłem do domu, wrócił do 35%. Ciężarówka stała całą noc, a po przejechaniu około 3 mil następnego ranka, % sadzy spadł z powrotem do 15%. Denerwuje mnie, jak bardzo obserwuję te regeneracje i wydaje się, że nie ma żadnej spójności co do tego, jak szybko narasta sadza. Powiedziałbym, że moja średnia regeneracja to co 400 mil, widziałem nawet 500 i nisko 300. Szczerze mówiąc, rozważam usunięcie mojego Edge CTS, ponieważ obsesyjnie się tym zajmuję i ciągle to obserwuję, próbując w tym wszystkim znaleźć sens lol. Mam teraz 10 tys. na ciężarówce (2024 L5p) i nie miałem żadnych komunikatów o konieczności dalszej jazdy. Mam 20-milową podróż autostradą do pracy w obie strony, więc ma dużo czasu na ukończenie regeneracji w ciągu dnia jazdy. Wszystko inne to jazda podmiejska/miejska.

#8 ·
Powiedziałbym, że moja średnia regeneracja to co 400 mil, widziałem nawet 500 i 300
Modele z 2024 roku szokują mnie częstotliwością regeneracji. U mnie regeneracja od zakończenia do zakończenia wynosi 840, praktycznie co do joty. Od czasu do czasu wykonuję wystarczająco dużo pracy na biegu jałowym, co obniża regenerację do niskich 700, ale wymaga to kilku godzin tego rodzaju pracy, aby zmodyfikować cykl regeneracji dla mnie.

wydaje się, że nie ma żadnej spójności co do tego, jak szybko gromadzi się sadza
Nie ma, i dlatego w większości ignoruję zawartość sadzy%. Regen% to inna miara (jeśli twój miernik ją ma). Zazwyczaj obserwuję zawartość sadzy% z ciekawości.

Dzisiaj wykonałem kilka ciężkich transportów, co zwykle obniża zawartość sadzy%. Zamiast tego wzrosła. Obwiniam deszcz.

#10 ·
2024 zaskakują mnie częstotliwością regeneracji. Dostaję 840 zakończonych regeneracji do zakończonych regeneracji, w zasadzie co do joty. Od czasu do czasu wykonuję wystarczająco dużo pracy w pobliżu biegu jałowego, co spycha regenerację w okolice niskich 700, ale potrzeba kilku godzin tego rodzaju pracy, aby zmodyfikować cykl regeneracji dla mnie.

Nie ma, i dlatego w większości ignoruję % sadzy. % Regeneracji to inna miara (jeśli twój wskaźnik ją ma). Zazwyczaj obserwuję % sadzy z ciekawości.

Dziś wykonałem kilka ciężkich transportów, co zwykle powoduje spadek % sadzy. Zamiast tego wzrósł. Obwiniam deszcz.
Jaka jest różnica między % sadzy a % regeneracji? Moje wydają się wzajemnie odzwierciedlać. Czy mam wybrany właściwy wskaźnik?

Attachments

#9 ·
Regen % zawsze spada następnego ranka z zimnym/chłodnym silnikiem i podczas pierwszego uruchomienia. Zimą/w niskich temperaturach liczba ta spada dość znacznie (zazwyczaj o 20%), latem nie tak bardzo (zazwyczaj maksymalnie 10%). Dłuższe dystanse między regeneracjami zimą. Latem mój LM2 przejeżdża zwykle 320-340 mil w zależności od rodzaju jazdy, jaką wykonuję, zimą często jest to w zakresie 450 mil (ta sama rutyna).

#15 ·
Zostało to omówione wiele razy, 6.6L L5P HD regeneruje się co 800 mil, ale 3.0L LM2/LZ0 nie. Te mniejsze Dmaxy regenerują się w oparciu o procent regeneracji DPF na iDash, gdy osiągnie 100%. Nie będzie to blisko 800 mil, szczęściarzem jest ten, kto pokona połowę tej odległości. Dłuższe odległości regeneracji zimą z niższymi temperaturami, krótsze latem z upałem.

#16 ·
but the 3.0L LM2/LZ0 don’t. These smaller baby Dmax regen based on the DPF regen % on the iDash once it hits 100%. It won’t be any near 800 miles, be lucky to get 1/2 that distance
Mój LZ0 konsekwentnie uruchamiał regeneracje przy 621/622 milach z obciążeniem sadzą znacznie poniżej 100% (kilka razy przy 40% SL) podczas najzimniejszych części zimy. Zdecydowanie krócej latem, gdzie wynosi teraz 150-200.

#17 ·
Przy 620 milach radzisz sobie BARDZO dobrze. Widzisz, co mam na myśli, kiedy mówię, że letni dystans regeneracji jest krótszy. Powiedziałem DPF regen % a nie poziom sadzy %, zregeneruje się zanim poziom sadzy osiągnie 100%, ponieważ w regeneracji 3.0 są inne czynniki. Ale jeśli będziesz monitorować ten, o którym mówiłem, będziesz wiedział, kiedy nastąpi regeneracja.

#18 ·
Monitorowałem ostatnią regenerację w moim 24 AT4 3.0L z Banks iDash i zauważyłem, że kiedy Status Regeneracji zmienił się z ACT na OFF, mój DPF SL i DPF RG wynosiły 9%. Kiedy kontynuowałem jazdę po regeneracji, DPF SL i DPF RG nadal spadały, aż osiągnęły 0%.

Czy istnieje pasywna regeneracja, która ma miejsce po aktywnej, jeśli SL i RG nie wynoszą 0%, czy też czujnik potrzebuje trochę czasu, aby nadrobić zaległości? Przejechałem około 4 lub 5 mil, aż DPF spadł z 9% do 0%.
Czy ktoś może wyjaśnić, które temperatury najlepiej monitorować na iDash podczas regeneracji? Z tego co rozumiem, EGT 1 do 3 to temperatury przed/przy/po DPF. Jeśli wybieramy jedną, która jest najlepsza lub najbardziej odpowiednia do monitorowania? Ponadto, podczas monitorowania ogólnych temperatur spalin, aby uniknąć uszkodzenia silnika, czy temperatura EGR (przed turbosprężarką) jest najlepsza? Chciałem ustawić limit alarmu... 1300 ⁰F odpowiednie? Uczę się w trakcie. Dzięki!

#22 ·
Po znalezieniu innego postu chaseydog w innym wątku, wiem już, gdzie znajdują się czujniki EGT. Zaleceniem Demonworks jest monitorowanie EGT1. Nadal mam to samo pytanie dotyczące tego, który parametr PID (i górny limit temperatury) byłby najlepszy, aby zapobiec uszkodzeniu silnika LZO.
Czy Twój samochód ciężarowy jest zmodyfikowany czy ma standardowe zasilanie paliwem?

#29 ·
Zimą, podczas zimna, często widzę 622 z obciążeniem sadzą mniejszym niż 50%. Nie jestem pewien, jak komukolwiek udałoby się przejechać więcej niż 622 między regeneracjami.

View attachment 1149710
Wygląda na to, że LZO ma niższy limit "maksymalnej liczby mil" niż L5P