Chevy and GMC Duramax Diesel Forum banner

1 - 8 of 8 Posts

·
Registered
Joined
·
7 Posts
Discussion Starter #1
I Installed my S&B Air system also ProFab cold air boost pipes Saturday. Today driving into work the engine light came on and it went into limp mode on the e-way.
I pulled over and checked all the elec connections also checking the hose clamps for tightness. All OK. I pulled the neg off the battery to reset everything.
As long as I didn't go full throttle I made it to work. I won't be able to check the codes till Wednesday. The weird thing is my MPG went from 32 on the highway down to 16 MPG. \Almost sounds like my Mass Air Flow sensor went bad, changing it from my stock air intake to my S & B one.
 

·
Registered
Joined
·
7 Posts
Discussion Starter #2
I found this on another site, so I thought I'd repost the information.
1. Disconnect the Negative battery lead.

2. Install the Air Box as per the manufacturer's instructions.

3. Verify that the Negative Battery lead has been disconnected for a minimum of 30 minutes. (I normally give it an hour)

4. Reconnect the Negative Battery lead.

5. Start engine and let idle for a minimum of 15 minutes. (On my Z71 I did 15 minutes with AC on then switched the AC off and let it go another 15 minutes. Then ripped it up and down the street a couple time at Wide Open Throttle.)

What does this do? All newer vehicles are equipped with ECU's that "Learn". Disconnecting the negative battery lead clears the "Learned" programming and returns all ECU settings back to stock. (Depending on the vehicle, this may or may not clear codes). If you have a CEL (Check Engine Light), be sure to clear the code before you begin. The 15 minute idle period in step 5 allows the ECU to re-learn and compensate for the less restrictive CAI. Learning time varies from vehicle to vehicle. I installed the K&N CAI on my 2011 Silverado 5.3 Z71 4x4 and followed the steps outlined above and have not thrown a Lean Code yet.
Also, some vehicles are just angry, if you follow the steps above and find that you have a rough idle after the learning period with the AC on, I would suggest following steps 1,3,&4 again, then for Step 5 let the vehicle idle with the AC on. This will allow the ECU to "Learn" with the additional load on the engine that the AC causes. (Happened on 2 different cars that I installed Air Boxes on).
 

·
Premium Member
Joined
·
535 Posts
The above has never happened to me...how'd you get 32 MPG??? 16MPG is what I get unloaded empty and speeding at 75-80mph (18-20 when going below 65mph).
 

·
Registered
Joined
·
7 Posts
Discussion Starter #4
Since new, warmer weather, on expressway, cruise set at 72 MPH I would average 33 to 32 mpg. Now this dropped to 30 mpg in the winter months.
 

·
Premium Member
Joined
·
535 Posts
Just realized, you’ve got a canyon/colorado which makes the sense with the high mileage, but man 33/32 mpg is hard to believe.
 

·
Registered
Joined
·
7 Posts
Discussion Starter #6
I RAN THE CODES. P0299: Turbocharger/Supercharger "A" Underboost Condition
• P22B6: O2 Sensor Pumping Current Trim Circuit Low Bank 1 Sensor 2
• P2627: O2 Sensor Pumping Current Trim Circuit Low Bank 1 Sensor 1
I'm going to start by taking the Pro Fab Tubes off and put the stock ones back on.
 

·
Registered
Joined
·
7 Posts
Discussion Starter #7
I put the stock tubes back on. Still pulling codes , but know its
#1: P2463: Particulate Filter Restriction - Soot Accumulation Bank 1.
#2: P2A00: O2 Sensor Circuit Range/Performance Bank 1 Sensor 1.

Now to try and get it to a dealer and find out what the hell is going on. 7500 miles on the truck.
 

·
Registered
Joined
·
7 Posts
Discussion Starter #8
Dealership found a bad exhaust sensor (B136) Checked for leaks in induction system and exhaust system. and found none.
Driving truck home from dealership CEL light came on again with truck going into regen.
This time they found Soot Mass sensor at 54%, and performed a Service Regeneration.
Soot Mass sensor now at 3%.
I've been driving truck for 4 days now with no other problems.
I'm not convinced that changing the air induction box , and induction tubes caused any of these problems.
 
1 - 8 of 8 Posts
Top