Chevy and GMC Duramax Diesel Forum banner

1 - 12 of 12 Posts

·
Registered
Joined
·
5 Posts
Discussion Starter #1
i have an 03 duramax with the california emissions. i had the egr blockoff done with a stock efi live tune. after this was put on im getting a loud whistling noise coming from the engine compartment. it only does it when im going up a hill or i get on it real hard. i was told that my wastegate was shit so my buddy tied it closed i believe. i was thinking that if its shut closed that when my boost peaks theres nowhere for it to go so its just trying to escape and makes that squeeling noise. do u have any insight on my problem
 

·
Premium Member
Joined
·
515 Posts
Just unplug your hose off the wastegate and see if that noise is still there. Then you can eliminate your wastegate if it is still there with the hose unplugged from it. A whole lot easier then "tieing it off"
 

·
Registered
Joined
·
6,193 Posts
do not "tie off", or "unplug" your waste gate unless you are trying to destroy your turbo. since it started right after the blocker plate, id check that and make sure it is sealed properly
 

·
Registered
Joined
·
5 Posts
Discussion Starter #4
well i took the hose off the wastegate and took it for a spin and it still made the noise. do u think i just need to buy a new wastegate
 

·
Registered
Joined
·
5 Posts
Discussion Starter #8
ok ill try that, one more wuestion, my maf sensor is showing a code, i was having problems with my truck when efi live was turned on. i took it off the truck and runs great. my machanic said that sensor is the cause of all my problems, limped tranny, power loss, defueling. what do u think
 

·
Registered
Joined
·
6,193 Posts
you said you are running a stock tune with the egr disabled right? i would say to clean the maf, because a dirty maf sensor can cause alot of problems. but the fact that everything is fine without the tune makes me think that nothing is wrong with the maf. Who did the efi tune? i would check with them and see if they can double check the tune and make sure everything is right in it. Try cleaning your MAF anyway.
 

·
Registered
Joined
·
5 Posts
Discussion Starter #10
ive cleaned it before and still shows. the code was showing the day i baught the truck when it was fully stock. when we put efi live on it didnt show any more and i forgot about it. so that why i was thinking it was bad
 

·
Premium Member
Joined
·
379 Posts
Dirty is tight check your gasket where you blocked the egr.
 

·
Registered
Joined
·
291 Posts
another thing to check would be your intercooler boots, i had a similiar noise with my truck for the longest time and gave up on trying to find it cuse its hard to duplicate in the shop. after about 4 months i noticed it getting louder, then the other day i was towing a heavy load and working the truck hard up a hill and i heard a loud pop! lost power and black smoke like you wouldnt believe pulled over and could hear a whistleing noise in the rf wheel well and looked under the truck to find my lower intercooler boot had ruptured. limped it home, and took it apart. had evidence of a small hole rubbed in it from a hose. fixed it with a new boot and no more whooshing noise. all good now!
 
1 - 12 of 12 Posts
Top