Chevy and GMC Duramax Diesel Forum banner
21 - 39 of 61 Posts
Jedynym powodem, dla którego interesują mnie liczby, jest wypadek. Powiem jednak, że nigdy nie słyszałem, żeby ktoś został pozwany za nadwagę, kto nie był firmą. Ale dlatego tu jestem, żeby zobaczyć, jak ważne są te liczby
Uważam, że "pozwanie konkretnie za przekroczenie zdolności holowania" to w dużej mierze internetowy strach na wróble. Goście na rv.net uwielbiają besztać nowicjuszy za ciągnięcie przyczep kempingowych czymkolwiek mniejszym niż diesel 3/4 tony. Chyba to ich wersja zabawy.

FWIW Mój 2021 SLT 4wd pokazuje 11 350 GVWR i 27 500 GCWR. Nie spodziewaj się ciągnąć niczego powyżej 10 000, więc nigdy nie zwracałem na te liczby większej uwagi. Wysyłane z mojego iPhone'a za pomocą Tapatalk

Na froncie prawnym, oto kilka dodatkowych przemyśleń FWIW. Zostałem zatrudniony do dostarczania nowych kamperów od 2018 roku dla 2 różnych firm transportowych RV, należących do tego samego gościa, który faktycznie posiadał łącznie 3 firmy. Firmy tego gościa w ostatnich latach zapłaciły wiele ośmiocyfrowych ugód sądowych z powodu wypadków śmiertelnych. Są więc wrażliwi na bezpieczeństwo i przepisy. Jednak, gdy podpisujesz umowę na przewóz kamperów dla jednej z tych firm, nie obchodzi ich, jaka jest DMC na tabliczce znamionowej twojej ciężarówki. W rzeczywistości jeden z inspektorów, który sprawdzał moją ciężarówkę kilka lat temu, powiedział, że szukają tylko kół z 8 śrubami. Nie musi mieć podwójnych kół, ani nawet być 3500. Jeśli ma koła z 8 śrubami, rejestrację 26k i masz CDL, możesz ciągnąć największe, najcięższe kampery, które dostarczają. Widziałem kilku gości z 2500-kami, którzy podłączali się do dużych, ciężkich 5erów i kamperów parkowych o długości 40 stóp+ (hak holowniczy) i odjeżdżali, kto wie gdzie?

Możesz więc pomyśleć, że firmom nie zależy na bezpieczeństwie. Pomyśl jeszcze raz. Traktują to bardzo poważnie. Jeśli złapią cię na graniu w gry z dziennikiem, prawdopodobnie będzie to twój ostatni dzień. Za pewne inne wykroczenia, takie jak nadmierna prędkość, zostaniesz natychmiast zwolniony. Są bardzo wrażliwi na kwestie bezpieczeństwa i wykorzystują wcześniejsze ugody sądowe, z których jedna zamknęła firmę, do celów szkoleniowych. Jednak DMC to nawet nie problem. Ci goście z 10-tysięcznymi ciężarówkami z silnikiem Diesla z dużymi kamperami, które ważą 6 tys. na przedniej osi i 6 tys. na tylnej osi, przejeżdżają przez tyle samo wag DOT, co reszta z nas i nie ma z tym problemu.

Tak więc tak, duże firmy mogą sobie pozwolić na lepszych prawników niż ja, ale jak wspomniał ktoś inny, myślę, że cała sprawa z DMC w sądzie to głównie internetowy strach na wróble. Jestem dość niechętny do ryzyka, a DMC zbytnio mnie nie obchodzi, prawdopodobnie głównie dlatego, że nigdy nie znałem nikogo, kto przegrałby sprawę sądową z powodu problemu z wagą, ale także dlatego, że moją główną obroną jest po prostu nigdy nikogo nie uderzyć. I tak, wiele osób próbowało mnie uderzyć, ale jestem bardzo defensywny na autostradzie.

Discussion starter · #24 ·
Naprawdę doceniam wkład wszystkich waszych ludzi, zdecydowanie więcej informacji niż dostanę od Chevy. Szczerze mówiąc, brzmi to tak, jakbym miał być w porządku, o ile nie ciągnę przyczepy o wadze 30 000 funtów i nie jeżdżę brawurowo.

Na froncie prawnym, oto kilka przemyśleń FWIW. Od 2018 roku mam kontrakt na dostarczanie nowych kamperów dla 2 różnych firm transportowych kamperów, należących do tego samego gościa, który tak naprawdę był właścicielem 3 firm. Firmy tego gościa zapłaciły w ostatnich latach wiele ośmiocyfrowych ugód sądowych z powodu śmiertelnych wypadków. Są więc wrażliwi na bezpieczeństwo i przepisy. Jednak, gdy podpisujesz umowę na przewóz kamperów dla jednej z tych firm, nie obchodzi ich, jaka jest masa całkowita (GVW) na tabliczce twojej ciężarówki. W rzeczywistości jeden z inspektorów, który kilka lat temu skontrolował moją ciężarówkę, powiedział, że szukają tylko kół z 8 śrubami. Nie musi mieć podwójnych kół, a nawet być 3500. Jeśli ma koła z 8 śrubami, rejestrację 26k i masz CDL, możesz ciągnąć największe, najcięższe kampery, które dostarczają. Widziałem kilku facetów z 2500-kami, którzy podłączali się do dużych, ciężkich 5-tych kół i kamperów modelowych o długości 40 stóp+ (hak zderzakowy) i odjeżdżali do nie wiadomo gdzie?

Możesz więc pomyśleć, że firmom nie zależy na bezpieczeństwie. Pomyśl jeszcze raz. Traktują to bardzo poważnie. Jeśli złapią cię na graniu w gry z dziennikiem, prawdopodobnie będzie to twój ostatni dzień. Za pewne inne wykroczenia, takie jak nadmierna prędkość, zostaniesz natychmiast zwolniony. Są bardzo wrażliwi na kwestie bezpieczeństwa i wykorzystują wcześniejsze ugody sądowe, z których jedna zamknęła firmę, do celów szkoleniowych. Jednak GVW to nawet nie problem. Ci faceci z 10-tysięcznymi ciężarówkami z silnikiem Diesla z dużymi kamperami, które ważą 6 tys. na przedniej osi i 6 tys. na tylnej osi, przechodzą przez tyle samo wag DOT, co reszta z nas i to nie problem.

Więc tak, duże firmy mogą sobie pozwolić na lepszych prawników niż ja, ale jak wspomniał ktoś inny, myślę, że cała sprawa GVW w sądzie to głównie internetowy strach na wróble. Jestem dość niechętny do ryzyka, a GVW zbytnio mnie nie obchodzi, prawdopodobnie głównie dlatego, że nigdy nie znałem nikogo, kto przegrałby sprawę sądową z powodu problemu z wagą, ale także dlatego, że moją podstawową obroną jest po prostu nigdy nikogo nie uderzyć. I tak, wiele osób próbowało mnie uderzyć, ale jestem wściekły na autostradzie.
Świetny post z prawdziwymi informacjami z pierwszej ręki.

Wysłane z mojego iPhone'a za pomocą Tapatalk

Mam pytanie do was, mądrzejszych ludzi, dotyczące mojego 2020 2500HD. Właśnie kupiłem tę ciężarówkę i dowiedziałem się, że została zredukowana do 10 000 funtów (RPO C7A), co z kolei obniżyło moje holowanie 5th wheel do 11 720 funtów (maksymalna waga na haku 1695 funtów). Kiedy kupiłem ciężarówkę, nie miałem pojęcia, że Chevy w ogóle to robi, więc nie wiedziałem, że muszę na to uważać. Zgromadziłem jak najwięcej informacji na ten temat, bez wdzięczności dla Chevy ani żadnego dealera, i wiem, że jest to dla firm, aby uniknąć DOT. Chcę wiedzieć, czy w konfiguracji jest coś, co faktycznie obniża GVWR, czy to głupi kod, aby obejść DOT? A jeśli to tylko kod, czy istnieje sposób, abym mógł złożyć coś, mówiąc, że jest to teraz do użytku osobistego i uzyskać normalną ocenę GVWR? Z tego, co rozumiem z wszystkich forów holowniczych, prawnie nie wolno mi holować więcej niż to, co mówi naklejka, a ta ocena naprawdę mnie wkurza, ale o ile mogę ocenić, sprężyny, hamulce, dyferencjał, oś, wał napędowy, wszystko, co widzę, jest takie samo jak w ciężarówce o wyższej GVWR i jest przeznaczone do holowania 5th wheel o wadze 15 000 funtów, i wkurza mnie, że nie mogę legalnie holować tego z 2500HD, co jest jedynym powodem, dla którego go kupiłem. Szczerze mówiąc, nie wiem, jak Chevy uchodzi to na sucho, oznaczając go tą oceną odznaką HD. Myślę, że głównie chcę wiedzieć, czy mogę coś zrobić z tą głupią oceną, czy też utknąłem z lekkim dieslem 2500

Mam pytanie do was, mądrzejszych ludzi, dotyczące mojego 2020 2500HD. Właśnie kupiłem tę ciężarówkę i dowiedziałem się, że została obniżona do 10 000 funtów (RPO C7A), co z kolei obniżyło moje holowanie 5. koła do 11 720 funtów (maksymalna waga na haku 1695 funtów). Kiedy kupiłem ciężarówkę, nie miałem pojęcia, że ​​Chevy w ogóle to robi, więc nie wiedziałem, że muszę na to uważać. Zgromadziłem jak najwięcej informacji na ten temat, bez podziękowań dla Chevroleta ani żadnego dealera, i wiem, że jest to dla firm, aby uniknąć DOT. Chcę wiedzieć, czy w konfiguracji jest coś, co faktycznie obniża GVWR, czy to głupi kod, aby obejść DOT? A jeśli to tylko kod, czy istnieje sposób, abym mógł złożyć coś, co mówi, że jest to teraz do użytku osobistego i uzyskać normalną ocenę GVWR? Z mojego zrozumienia wszystkich forów holowniczych, prawnie nie wolno mi holować więcej niż to, co mówi naklejka, a ta ocena naprawdę mnie wkurza, ale o ile mogę stwierdzić, sprężyny, hamulce, mechanizm różnicowy, oś, wał napędowy, wszystko, co widzę, jest takie samo jak w ciężarówce o wyższej GVWR i jest przystosowane do holowania 5. koła o masie 15 000 funtów i wkurza mnie to, że nie mogę legalnie holować tego z 2500HD, co jest jedynym powodem, dla którego go kupiłem. Szczerze mówiąc, nie wiem, jak Chevy uchodzi to na sucho, oznaczając go odznaką HD z tą oceną. Myślę, że przede wszystkim chcę wiedzieć, czy mogę coś zrobić z tą głupią oceną, czy też utknąłem z lekkim dieslem 2500
To wszystko zależy od tego, jakie koła i opony dostałeś, jakie opcje zostały zainstalowane i jaki jest przełożenie osi, ale ostatecznie każda ciężarówka ma przypisane GCVWR na podstawie dopuszczalnego całkowitego obciążenia i tego, co zostało przetestowane.

Wszystko zależy od tego, jakie koła i opony dostałeś, jakie opcje zostały zainstalowane i jakie przełożenie osi, ale ostatecznie każda ciężarówka ma przypisany GCVWR w oparciu o dopuszczalne całkowite obciążenie i to, co zostało przetestowane.
Jestem prawie pewien, że nic z tego, co powiedziałeś, nie jest poprawne. Dobrze, że w tym wątku jest już wiele postów z dobrymi informacjami.

Opcja obniżonego GVWR o wartości 10 tys. USD jest dostępna, aby klienci komercyjni mogli uniknąć rejestracji i logowania USDOT. Nie ma to absolutnie nic wspólnego z kołami, oponami ani żadnymi innymi elementami ograniczającymi pojemność.

i jestem prawie pewien, że tylko jedno przełożenie osi było dostępne dla ciężarówek Duramax w danym roku modelowym. Np. dla 17-19 było to 3,73, a dla 20-23 jest to 3,42.

Image

Przeciągnąłem to z Teksasu na Alaskę. Przekroczyłem „legalną” ładowność ciężarówki o 700 funtów, ale nie przekroczyłem ani obciążenia osi, ani parametrów opon. GCVW wynosiło 23 tysiące i kilka groszy. Policja nawet na to nie spojrzała, nigdy nie zatrzymywała się na wagach, nawet strażnicy graniczni nic nie powiedzieli, ponieważ był to pojazd do użytku prywatnego.

Patrząc na liczby na tych ciężarówkach HD, przekonałem się, że potrzebuję dually do piątego koła, które zamierzam kupić. Znam kilku facetów z ciężarówkami 3/4 tony, którzy holują podobne kempingi z piątym kołem, takie jak ten, na który patrzę i nie mają problemów z ciągnięciem ani prowadzeniem.

Mam pytanie do was, mądrzejszych ludzi, dotyczące mojego 2020 2500HD. Właśnie kupiłem tę ciężarówkę i dowiedziałem się, że została obniżona do 10 000 funtów (RPO C7A), co z kolei obniżyło moje holowanie 5. koła do 11 720 funtów (maksymalna waga na haku 1695 funtów). Kiedy kupiłem ciężarówkę, nie miałem pojęcia, że Chevy w ogóle to robi, więc nie wiedziałem, że muszę na to uważać. Uzyskałem jak najwięcej informacji na ten temat, bez wdzięczności dla Chevy ani żadnego dealera, i wiem, że jest to dla firm, aby uniknąć DOT. Chcę wiedzieć, czy w konfiguracji jest coś, co faktycznie obniża GVWR, czy też jest to głupi kod, aby obejść DOT? A jeśli to tylko kod, czy istnieje sposób, aby złożyć coś, co mówi, że jest to teraz do użytku osobistego i uzyskać normalną ocenę GVWR? Z mojego zrozumienia wszystkich forów holowniczych, prawnie nie wolno mi holować więcej niż mówi naklejka, a ta ocena naprawdę mnie wkurza, ale o ile mogę ocenić, sprężyny, hamulce, mechanizm różnicowy, oś, wał napędowy, wszystko, co widzę, jest takie samo jak w ciężarówce o wyższej GVWR i jest przeznaczone do holowania 5. koła o wadze 15 000 funtów i wkurza mnie, że nie mogę legalnie holować tego z 2500HD, co jest jedynym powodem, dla którego go kupiłem. Szczerze mówiąc, nie wiem, jak Chevy uchodzi to na sucho, oznaczając go tą oceną odznaką HD. Myślę, że głównie chcę wiedzieć, czy mogę coś zrobić z tą głupią oceną, czy też utknąłem z lekkim dieslem 2500
Czy dostałeś odpowiedź na to pytanie? Czy te ciężarówki są mechanicznie różne lub źle wyposażone, czy też jest to tylko sposób dla małych firm na obejście wymagań DOT?

Jeśli masz majątek netto powyżej 100 tysięcy, jesteś celem dla prawników.

To, że ty lub ktokolwiek na tych forach o tym nie słyszał, nie oznacza, że się to nie dzieje lub nie może się wydarzyć.

Zacznij się bawić i wypadasz na własne ryzyko

Uciąg jest związany z wieloma czynnikami, pojemnością opon, silnika i chłodzenia, hamulcami i zdolnością do spełnienia testów wydajności SAE. Przeważnie opony, hamulce i chłodzenie są bardzo podobne we wszystkich modelach HD, dużą zmienną są testy wydajności, które są bezpośrednio związane z wyborem silnika, a także przełożeniem przekładni głównej. Myślę, że Twój pojazd ma niższe przełożenie przekładni głównej i nie może spełnić testów wydajności holowania przy wyższych obciążeniach.
Już zamieściłeś tę dezinformację w poście 28 w styczniu, dziewięć miesięcy temu. I poprawiłem Cię w następnym poście tego samego dnia. I jakoś znowu tu jesteśmy.

Opcja <10k GVWR NIE MA NIC WSPÓLNEGO z komponentami i służy wyłącznie uniknięciu numeracji USDOT i wymagań dotyczących rejestrowania.

Odbiorniki Duramax były oferowane tylko z jednym przełożeniem osi dla danego roku. Do 2019 roku było to 3,73, a od tego czasu 3,42.

Niezorientowane spekulacje w tych sprawach – zwłaszcza gdy są ubrane jako rada kogoś, kto wie, o czym mówi – sprawiają, że to forum jest kompletnym żartem.

Moim zdaniem Twój pojazd ma niższy współczynnik przełożenia i nie może spełnić testów wydajności holowania przy wyższych obciążeniach.
Nie, wcale tak nie jest. Wielokrotnie wyjaśniono powyżej, dlaczego niektóre 2500 są oceniane na 10 000 funtów. Może warto przewinąć w górę i to przeczytać.

Jeśli ktoś może pokazać, gdzie jest regulacja DOT dla niekomercyjnego holowania lekkich pojazdów, to jestem uszami. DOT dotyczy dużych pojazdów komercyjnych, a nie holowania prywatnego. Wszystko do 24 900 funtów może być holowane za pomocą zwykłego prawa jazdy, powyżej tego zazwyczaj DOT reguluje sprawy. Moje komentarze wynikają z tego, że byłem operatorem CDL, a także inżynierem dla kilku producentów OEM zaangażowanych w prace nad skrzyniami biegów.

Jak mówią, dane mówią, BS chodzi.

Jeśli ktoś może pokazać, gdzie istnieje regulacja DOT dotycząca niekomercyjnego holowania lekkich pojazdów, to jestem cały w uszach. DOT dotyczy dużych pojazdów komercyjnych, a nie holowania prywatnego. Wszystko do 24 900 funtów można holować za pomocą zwykłego prawa jazdy, powyżej tego zazwyczaj DOT reguluje sprawy. Moje komentarze wynikają z tego, że byłem operatorem CDL, a także inżynierem dla kilku producentów OEM zaangażowanych w prace nad skrzyniami biegów.

Jak to mówią, dane mówią, BS chodzi.
W przypadku konkretnego scenariusza, o którym mowa, zgadujesz. Ciężarówki są identyczne.
Czy pracowałeś dla GM?
Czy pomagałeś w projektowaniu GM2500?

Wołamy @Mtu Alum o wyjaśnienie. On już wcześniej odpowiadał na to pytanie, ale miejmy nadzieję, że uda mu się to zakończyć.

O ile wiem, jedynym testem związanym z holowaniem jest SAE j2807, który został opracowany w 2015 roku. Nawet to jest opcjonalne dla producentów OEM, ale myślę, że większość z nich z niego korzysta, ponieważ przed każdym testem wszystko było inne i było wiele gier, które były rozgrywane, a ludzie dokonywali wyborów zakupowych w oparciu o wprowadzające w błąd dane.

I tak, pracowałem dla GM, ale nie dla 2500.

21 - 39 of 61 Posts