Chevy and GMC Duramax Diesel Forum banner

Kody kolorów okablowania przyczepy

39K views 15 replies 6 participants last post by  blythkd1  
#1 ·
Więc niech mi ktoś powie, jak długo żyję pod kamieniem.

Znowu pracowałem dzisiaj dla znajomego z firmą budowlaną i zostałem zmuszony do podłączenia nowego pigtaila do przyczepy platformowej.

Pojechałem do miasta i kupiłem pigtail o długości 8 stóp z wtyczką. 91,43 $. Auć.

Miałem te same kolory na wiązce przyczepy, co na nowym pigtailu, więc podłączyłem wszystko kolor do koloru i niewiele działało poprawnie. Sprawdziłem przyczepę i miałem następujące elementy:

Brązowy - Światła obrysowe
Żółty - Lewy kierunkowskaz
Zielony - Prawy kierunkowskaz
Biały - Masa
Niebieski - Hamulce

Więc wszystko wydawało się być tak, jak powinno, a przynajmniej to, co zaakceptowałem jako normalne kody kolorów w ciągu ostatnich 40 lat.

Zacząłem więc sprawdzać nowy pigtail i znalazłem:

Zielony - Światła obrysowe
Brązowy - Lewy kierunkowskaz
Czerwony - Prawy kierunkowskaz
Żółty - Środkowy słupek (światło cofania?)

A przynajmniej tak mi się wydaje. Czerwony dla prawego kierunkowskazu na pewno pamiętam. Kiedy do cholery czerwony stał się prawym kierunkowskazem? A żółty zawsze był dla mnie lewym kierunkowskazem. Kiedy zaczęło to wychodzić ze środkowego słupka na ciężarówce?

Może jestem 25 lat w tyle, nie wiem. Zawsze podłączam własne wtyczki (10 $) i nigdy nie wydaję pieniędzy na montaż pigtaila, więc zawsze podłączam wszystko zgodnie z własnym kodem.

#2 ·
Nie sądzę, żeby istniał jakiś prawdziwy standard, a jeśli zapytasz Google, otrzymasz różne kody kolorów. Zawsze upewniam się, że robię zdjęcie wtyczki lub uprzęży, zanim cokolwiek rozbiorę, aby móc wszystko dopasować, gdy instaluję nowy sprzęt.

Poniżej znajdują się dwa różne kody kolorów dla tego samego znanego 7-pinowego interfejsu:

Image

Image

A oto wnętrze skrzynki przyłączeniowej z wiązki przewodów, którą założyłem na moją przyczepę w CA (wtyczka zaczęła się oddzielać od kabla i tak było za krótka, więc kupiłem zupełnie nową skrzynkę/wiązki przewodów z kablem o długości 10 stóp). Wygląda na to, że używa pierwszego kodu kolorów z żółtym dla świateł cofania (których moja przyczepa nie ma).

#3 ·
Ta sama skrzynka przyłączeniowa, w której próbuję upchnąć około 20 przewodów, to radość.

I żaden z tych schematów, które znalazłeś, nie pokazuje brązowego, zielonego i żółtego jako przewodów oświetleniowych, co zawsze było dla mnie normalne. Przypuszczam, że może znaleźlibyśmy jeszcze więcej kombinacji, gdybyśmy spróbowali?

Może uda mi się to skończyć jutro. Muszę tylko podłączyć odłącznik, a następnie uruchomić kilka martwych znaczników narożnych i skończę... chyba.

Nienawidzę okablowania. Wolałbym wymienić wał korbowy z ciężarówki.

#5 ·
Ta sama skrzynka przyłączeniowa, w której próbuję upchać około 20 przewodów, to radość.

I żaden z tych schematów, które znalazłeś, nie pokazuje brązowego, zielonego i żółtego jako przewodów oświetleniowych, co zawsze było dla mnie normalne. Przypuszczam, że może udałoby nam się znaleźć jeszcze więcej kombinacji, gdybyśmy spróbowali?

Może skończę to jutro. Muszę tylko podłączyć odłącznik, a następnie uruchomić kilka martwych znaczników narożnych i skończę... chyba.

Nienawidzę okablowania. Wolałbym wymienić wał korbowy z ciężarówki.
Elektryka to jedyna rzecz, w której jestem dobry. Nie potrafię nawet malować. Nie mam pojęcia, jak wieszać płyty gipsowo-kartonowe.

Czy druga grafika nie pasuje do kodu kolorów, o którym wspomniałeś? Podobnie jak 4-płaski, myślę.

#4 ·
Natknąłem się na ten sam problem z zespołem wtyczki/kabla E-trailer po stronie przyczepy i nic nie pasowało. Odkryłem, że trzeba było wydrukować schemat okablowania od nich z wyjaśnieniem, który kolor co robił.
Może robią to inaczej w Chinach, gdzie ten badziew jest produkowany?

#6 ·
Tak, moja pamięć nie jest najlepsza, ale myślę, że druga grafika, którą zamieściłeś, jest taka sama lub bardzo zbliżona do nowego pigtaila, który kupiłem. Chyba po prostu nie rozumiem, dlaczego istnieje standard okablowania przyczep, ale pigtaily w ogóle nie są do niego podobne. Może pasują do wiązek przewodów ciężarówek?

@jdwarren, z przyjemnością powiesiłbym dla ciebie płyty gipsowo-kartonowe i pomalował, gdybyś mógł zająć się wszystkimi moimi problemami elektrycznymi/elektronicznymi:) Jeśli jest coś, czego boję się bardziej niż problemów elektrycznych 12 V, to elektronika. Kupiliśmy niedawno zautomatyzowany materac i kiedy sprzedawca powiedział mi coś o załadowaniu aplikacji na mój telefon, po prostu powiedziałem mu, żeby porozmawiał z moją żoną. Mój telefon jest już o jedną aplikację od pokazania mi środkowego palca. Chce, żebym załadował ponad 20 aktualizacji, ale tego nie zrobię, bo wiem, że to go zabije, a potem będę musiał radzić sobie z nowym telefonem.

#7 ·
Tak, moja pamięć nie jest najlepsza, ale myślę, że drugi obrazek, który zamieściłeś, jest taki sam lub bardzo zbliżony do nowej wiązki, którą kupiłem. Chyba po prostu nie rozumiem, dlaczego istnieje standard okablowania przyczep, ale wiązki w ogóle do niego nie pasują. Może pasują do wiązek ciężarówek?

@jdwarren, z przyjemnością powiesiłbym twoją płyty gipsowo-kartonowe i pomalowałbym je dla ciebie, gdybyś mógł zająć się wszystkimi moimi problemami elektrycznymi/elektronicznymi:) Jeśli jest coś, czego boję się bardziej niż problemów elektrycznych 12V, to elektronika. Kupiliśmy niedawno zautomatyzowany materac i kiedy sprzedawca powiedział mi coś o załadowaniu aplikacji na mój telefon, po prostu powiedziałem mu, żeby porozmawiał z moją żoną. Mój telefon jest już o jedną aplikację od pokazania mi środkowego palca. Chce, żebym załadował ponad 20 aktualizacji, ale tego nie zrobię, bo wiem, że to go zabije, a potem będę musiał radzić sobie z nowym telefonem.
Ok, wchodzę w to. Co do cholery to zautomatyzowany materac?

#8 ·
Ustawia alarm i wyrzuca cię o określonej godzinie? A może powiadamia twoje dzieci, kiedy mama i tata robią jak króliki?

#10 ·
Nie ma standardu kolorów przewodów dla okablowania przyczep. Jeśli masz złącze przyczepy i nie masz kodu kolorów, musisz użyć przewodu testowego, aby dowiedzieć się, który przewód jest czym po drugiej stronie. Następnie odpowiednio oznacz każdy kolor.
Tak, to zrobiłem, mniej więcej wszystko, co można zrobić. Wyprowadziłem tego skurwiela z warsztatu dzisiaj, wszystko działało poprawnie. Utrzymanie działających świateł ciężarówki i przyczepy w tym miejscu to niekończąca się walka.

#12 ·
Schemat z czerwonym LT - brązowym -RT i Tail Zielonym i z powrotem -żółtym to
Kod okablowania Std RV dla 7-przewodowej uprzęży i jest tak od ponad 40 lat
Byłem właścicielem salonu RV przez 46 lat
Wiele wiązek przewodów z rynku wtórnego zaczęło używać kodu Flat 4 Żółty LT-Zielony RT -Brązowy Tail
-biały uziemienie

• Like
Reactions: blythkd1
#14 ·
Schemat z czerwonym LT - brązowym -RT i tylnym zielonym i cofania -żółtym to
Standardowy kod okablowania RV dla 7-przewodowej wiązki i tak jest od ponad 40 lat
Byłem właścicielem salonu RV przez 46 lat
Wiele wiązek przewodów na rynku wtórnym zaczęło używać kodu Flat 4 Żółty LT-Zielony RT -Brązowy Tył
-biały Masa
To może być prawda w przypadku kamperów - nigdy żadnego nie miałem ani przy żadnym nie pracowałem, ale przez ponad 40 lat ciągnięcia przyczep użytkowych i konnych wszystkie były lewe żółte, prawe zielone, tylne/marker brązowe, biała masa, niebieski hamulec.
Użycie tych kolorów nie jest "aftermarketowe", jak twierdzisz, ale standardem przyczep (z wyjątkiem RV, jak przypuszczam), który był na każdej przyczepie, którą kiedykolwiek posiadałem, ciągnąłem lub przy której pracowałem. Nawet mój tester świateł/hamulców przyczep MUTT używa tego kodu kolorów.
Jeśli kolory mają być dowolne, to po co używać kolorów - po prostu zrób je wszystkie w jednym kolorze i pozwól użytkownikowi rozgryźć obwód i odpowiednio je oznaczyć.

• Like
#13 ·
Jak wspomniał @JonM21Ltz, robię własny schemat, pozycje pinów to jedyne, na czym można polegać, że są takie same w przypadku wtyczek z rynku wtórnego. Sprawdzanie pinu/przewodu miernikiem oszczędza dużo bólu głowy.

Byłoby jeszcze mniej problemów, gdyby przestrzegano starego standardu rv.

@blythkd1 naprawdę lubimy nasz sleep number, zrezygnowałem z wszystkiego, co jest wystarczająco inteligentne, aby potrzebować telefonu, ale nam się podoba.

• Like